Пресклуб “България” връчи 11-и приз на Мария Гроздева за Спортист на месеца в традиционната анкета сред спортните редакции от 1998 година насам. С това постижение двукратната олимпийска и 9-кратна европейска шампионка по спортна стрелба е рекордьорка в 16-годишната история на допитването. Мария Гроздева излезе начело в журналистическата класация за декември 2014 г. с 11 гласа, след като подобри националния рекорд на въздушен пистолет на силния международен турнир “Гран При” в Белград. На второ място с 8 гласа е лекоатлетката Милица Мирчева, която спечели сребърен медал до 23 г. на Европейското първенство по крос кънтри, с 6 гласа е Алберт Попов, който записа 4 поредни победи в алпийските ски на международни турнири.

Успехът на Мария Гроздева в сръбската столица всъщност е нейното победоносно завръщане в стрелбата, след като преживя тежка контузия с операция на крака и в продължение на година беше извън медалистите на големите първенства и турнири. Това сподели рекордьорката, която в края на миналата година официално бе призната и за председател на Българския стрелкови съюз (БСС) от Генералната асамблея на Международната федерация. Шампионката се похвали с новия си пистолет “Щайер”, който също й е помогнал да стигне до златния медал на последното международно състезание за 2014 г.

"Контузията в коляното ме дръпна доста назад. 4-5 месеца се възстановявах. Сега още усещам отзвук от травмата и инстинктивно прехвърлям тежестта на другия крак. Постепенно обаче навлизам във форма и се надявам силният резултат в Белград да е само началото на добри класирания през тази година. Върнах се на марката "Щаер", което е Мерцедеса на пистолетите", каза Гроздева.

Първото голямо състезание за годината е европейското първенство в Холандия през февруари на пневматично оръжие. Първата възможност за взимане на квоти за Рио е на Световната купа в Република Корея през април, разкри още състезателката.

"С този резултат олимпийската й квота за Рио 2016 е сигурна", коментираха нейният треньор и съпруг Валери Григоров и спортният директор на БСС Димитър Тодоров. Целта пред Мария е да си осигури квотата възможно най-рано, още на първия от 4-те турнира за Световната купа през април в Корея. Останалите надпревари от веригата ще бъдат в САЩ, Германия и Азербайджан. Европейското първенство на малокалибрено оръжие в Марибор и Европейските Олимпийски Игри в Баку са другите олимпийски квалификации, на които тази година ще се разпределят квотите.

Освен Мария Гроздева, за Олимпиадата догодина очакваме да заминат още шестима родни стрелци. На 25 метра малокалибрен и на 10 м въздушен пистолет при жените Антоанета Бонева е другата ни сигурна участничка. През 2014-а тя спечели един златен и един бронзов медал за Световната купа. Другата ни голяма надежда при дамите е Лидия Ненчева, която миналото лято стана олимпийска шампионка на пистолет на Младежката Олимпиада в Нанджин, Китай. При мъжете на пистолет Самуил Донков вече има квота за Рио. Александър Тодоров е другият ни талантлив млад състезател на пистолет, който ще се бори за място на Олимпиадата в Рио. В първия ни олимпийски отбор за подготовка са включени още Антон Ризов и Петър Градинарски на пушка. А на Първите Европейски Олимпийски Игри това лято в Баку сили ще мерят първите 28 стрелци от ранглистата на Стария континент. В нея попадат Мария Гроздева, Антоанета Бонева, Антон Ризов и Самуил Донков.

Пред два сериозни проблема е изправено ръководството на БСС в началото на 2015 г., стана ясно на пресконференцията. Единият е познатата сага с електронните мишени. Такива са купени 90 на брой на стойност 1,2 млн. лв. с държавни пари, но продължават да стоят някъде заключени от бившата федерация по спортна стрелба, чийто лиценз бе отнет преди година. Държавата в лицето на спортното министерство не е намерила начин да си върне имуществото и да го предаде за ползване на лицензирания БСС – член на Международната федерация по спортна стрелба. Без електронни мишени подготовката за Олимпиадата и за всякакви международни състезания става невъзможна, алармираха чрез медиите днес за пореден път от стрелковия съюз. Другият проблем е финансирането чрез бюджета. Около 1 млн. лв за 2015 г. е екзистенциалният минимум за спортната стрелба, заявиха от ръководството на централата.