Мария Николова продължава да жъне успехи в ултрамаратоните - не само в България, а и в чужбина. Доказаната атлетка, родом от Сливен, за втора поредна година записа престижно класиране в UТMB, класирайки се в Топ 10. Изключително тежката 170-километрова надпревара в Алпите, известна още като Обиколката на Монблан, е най-престижният ултрамаратон в Европа със старт/финал в Шамони. Преминава през Франция, Италия и Швейцария, като участниците трябва да се справят с 10 хиляди метра обща положителна денивелация.
 
Николова отново изуми с невероятните си качества, воля и дух за победа, финиширайки девета при жените и четвърта в своята възрастова категория. Времето на Мария е 27 часа и 23 минути. Това е с близо 2 часа по-добро постижение от миналата година, когато тя отново беше девета при жените, но при по-сурови метеорологични условия. Студеният вятър на около 2500 метра надморска височина и сега затрудни участниците в UTMB, но българката се справи много успешно и заслужено обра овациите на финала. Подробности - ТУК!

ВИДЕО: Финалът на Мария Николова!

Още трима наши сънародници преодоляха 170-километровата дистанция - Mирослав Кузмов, Петър Петров и Венелина Емилова.

Финиширалите българи в UTMB:


Класирането в челото при жените:
 

Победителка при жените е Франческа Канепа от Италия с време 26 часа и 3 минути. При мъжете номер 1 стана Ксавие Тевенар от Франция (20:44 ч.), като тук изненадата беше свързана с легендата Килиан Жорнет. Испанецът беше принуден да спре малко след 90-ия километър. Причината е, че около три часа преди отказването си Жорнет е бил нажилен от пчела и се е получила алергична реакция.

В 100-километровата дистанция (CCC) завършиха шестима българи. Тук най-силно се представиха Десислав Делчев, финиширал за 18 часа и 56 минути, както и представителите на клуб Бегач - Никола Овчарски (малко над 20 часа) и Даниела Димитрова (24:06 ч.). Другите ни сънародници, които завършиха в CCC са Васил Гьоров, Сотир Гьоров и Петър Божидаров Щерев.

В TDS (124 км) също имахме представител - Тодор Прокопов, който финишира за 31 часа и 28 минути. В OCC (56 км) - Атанас Петров, а в MCC (40 км): Aркадий Шеврикуко от Варна - 5 часа и 43 минути. Още няколко българи имаха честта и смелостта да застанат на старт, като някои от тях се наложи да преустановят участие поради контузии.  

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ



Снимки Никола Овчарски