С участници от 32 държави и рекорден резултат при жените се отличи петото издание на Варненския маратон. Тази година той бе финал на получилата огромна популярност верига под мотото "Бягането като начин на живот“ и точно в морската столица бе определен крайният победител и печелещ големия джакпот - Юсеф Сбаи. Мароканецът записа втора победа след триумфа си в София преди месец и с 30 точки стана недостижим в крайното класиране. Така Сбаи получи чек за 15 000 лв., колкото беше крайният джакпот след приспадане на бонусите за рекордите на трасето в София и във Варна.

Стартът днес в морската столица бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. „Спазва се традицията за това емблематично за града събитие. Веригата от маратонски бягания вече придоби огромна популярност, този спорт е най-достъпен и лесен за практикуване, това увлича хиляди наши сънародници. Маратон Варна вече е част от спортния календар на страната, от календара на атлетическата общност. Дано повече деца сe запалят по бягането и по спорта като цяло след прояви като днешната“, заяви министър Кралев.

Изблъсканата на маратон София сръбкиня се върна в България и постигна своето

Веднага след старта се оформи група от петима африкански атлети, които бягаха заедно над 30 км. След това се получи разкъсване в челото и лидери останаха само Юсеф Сбаи, кениецът Дънкан Коеч и руандецът Джан Симукека, докато соченият за фаворит негов сънародник Фелисиен Лухитира не издържа и изостана. В последния километър Юсеф Сбаи наложи непосилно за останалите темпо и това му донесе победата, премията от 4000 лв. за първото място и джакпота като първи в крайното подреждане на веригата. В последните километри участниците трябваше да се справят и с изпитанието на появилият се доста силен вятър. Среброто бе за Коеч, а Симукека за втора поредна година стана трети в морската ни столица.

При жените станахме свидетели на най-силното състезание по варненсоко трасе. Две състезателки – Клементине Муканданга от Руанда и Джабет Наом от Кения водеха люта битка рамо до рамо през целия маршрут. Кенийката имаше допълнителен стимул, тъй като бе в битката за джакпота след второто си място в София, но в крайна сметка не издържа на финалния спринт на Муканданга, която подобри с цели 9 минути рекорда на трасето. Сребърната Наом и бронзовата Карен Ван Пройен от Белгия също бягаха по-бързо от досегашното върхово постижение.

Най-бързи от българите бяха държавният шампион Исмаил Сенанджи – шести при мъжете с 2.23:28 ч. и класиралата се осма при дамите Надежда Ангелова с 3.02:49 ч. 

Сенанджи бе премиран и със специално обещания бонус от организаторите, защото финишира под 2.25 ч.

В полумаратона победите грабнаха Богдан Семьонович от Украйна и Франсин Нийомуканзи от Бурунди. 

Тази година Маратон Варна бе без масов старт поради здравната обстановка и епидемиологичните мерки.

Ветераните над 45 г. също бяха премирани за призови места в най-дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които достигнаха до 400 лв. за шампионите на 42.195 км. Впечатляващи бяха премиите и за победителите в класическия маратон – шампионите и при мъжете, и при жените си тръгнаха с по 4000 лв., вицешампионите – с по 2000 лв. и т.н. до наредилите се на десето място. Парични награди бяха предвидени и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км. Най-възрастният участник бе 74-годишен бегач на 21 км, а най-млади бяха 6-годишните Захари Захариев и Еврипидис Калоянис.

Сред връчилите наградите и поздравили призьорите бяха Коста Базитов - зам.-кметът на Варна, Анатоли Илиев – дългогодишен организатор на маратонски бягания, Бончо Бонев – зам.-председател на Обединени спортни клубове „Черно море“, Даниел Дуков и Десислава Календжиева от организаторите и др.

Само за пет години Маратон Варна се превърна в едно от емблематичните събития за града. И днес хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица.

От 2018 г. Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което отново бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след стриктна инспекцията и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново бе на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но вече пред очите им бе и морският хоризонт. Самото състезание и съпътстващите го прояви се състояха при стриктно спазване на здравните мерки. Наред с това всички финиширали получиха специален медал за спомен от събитието.

Маратон Варна е част от утвърдилата се атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 30 август в в Стара Загора, след това продължи на 11 октомври с Wizz Air София Маратон и завърши сега в морската столица. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.

---------------------
ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2020

42.195 км
МЪЖЕ: Юсеф Сбаи (Мар) 2.17:25 ч., Дънкан Коеч (Кен) 2.17:37, Джан Симукека (Руанда) 2.17:51 ч.
ЖЕНИ: Клементине Муканданга (Руанда) 2.35:14 ч. – рекорд на трасето, Джабет Наом (Кен) 2.35:21, Карен ван Пройен (Бел) 2.42:31 ч.

21 км
МЪЖЕ: Богдан Семьонович (Укр) 1.05:27 ч., Жан-Мари Нийомукиза (Бурунди) 1.05:41, Джоа Коеч (Кен) 1.06:20 ч.
ЖЕНИ: Франсин Нийомуканзи (Бурунди) 1.12:46 ч., Валентина Верецка (Укр) 1.14:39, Аделине Мусабюйезу (Руанда) 1.17:21 ч.

10 км
МЪЖЕ: Стоян Владков (Бъл) 33:40 мин, Павло Верецки (Укр) 33:48, Иван Попов 34:01 мин.
ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 37:10 мин., Маринела Нинева (Бъл) 38:49, Силвия Георгиева (Бъл) 39:55 мин.

-----------
СПЕЧЕЛИЛИ ГОЛЕМИЯ ДЖАКПОТ В БЪЛГАРСКАТА МАРАТОНСКА ВЕРИГА:
2016 – никой не успя да спечели джакпота
2017 – Рут Матебо (Кения) – с две победи и трето място в Ст. Загора
2018 – Рут Матебо (Кения) – първата с три победи в една година
2019 – Осеа Туей (Кения) – вторият с три победи в една година
2020 – Юсеф Сбаи (Мароко) – с победи в София и във Варна 

 

Днес дадох старта и наградих победителите в петото издание на маратона на Варна. При мъжете триумфира Юсеф Сбаи...

Публикувахте от Krassen Kralev в Събота, 7 ноември 2020 г.