Петкратният шампион на Мастърс и защитаващ трофея си от миналата година Рони О`Съливан разочарова феновете си и заслужено беше изхвърлен от най-престижния снукър турнир извън ранкинг системата след тежко поражение с 1:6 фрейма от световния номер 1 в момента Нийл Робъртсън. Машината от Мелбърн срази Ракетата и се класира за трети финал в "Александра палас".

Очакванията за зрелищен и оспорван двубой не се оправдаха, а О`Съливан бе неузнаваемо слаб. За сметка на това 32-годишният Робъртсън показа стабилна игра, както и в предишните си мачове, и превъзхождаше съперника си във всеки един аспект на играта. Така Машината от Мелбърн остава в борбата за титлата на Мастърса, като очаква на утрешния финал спечелилия срещата между Марк Алън и Шон Мърфи, която е по-късно тази вечер.

Австралиецът Нийл Робъртсън преследва своя втори трофей от изданието след триумфа си през 2012 година.

Сблъсъкът днес беше 17-и в съперничеството между Машината от Мелбърн и Рони О`Съливан, като австралиецът вече има 6 победи. Ракетата е спечелил 10 от мачовете им. Двамата имат и едно равенство в групите на турнира за Висшата лига през 2009 година.