Бурни ветрове и масово обръщане на лодки белязаха последния ден от европейското по кану-каяк за младежи до 23 г. в Познан.

Един от потърпевшите бе Кристиян Душев. В сериите на 200 м едноместен каяк младокът направи сериозна заявка за титлата, като даде първо време и се класира директно за финал. Там обаче 30 метра преди края ураганните ветрове обърнаха лодката му и той не завърши.

Същата участ имаха немалко финалисти. "Не си спомням да е имало подобно състезание", заяви спортният директор на федерацията ни Емил Младенов. Вятърът, но и неудобен коридор, попречиха на Мирослав Кирчев да вземе втори медал от шампионата. В неолимпийската дисциплина 500 м каяк той остана 4-ти - 1:44,690 мин.

Националът стартира от втори коридор, близък до зоната за загряване, където лодките образуват допълнителни вълни. Призовата тройка започна от 6, 7 и 9 коридор и съответно взе медалите. Шампион е полякът Павел Зандрач (1:41,842), следван от руснака Виктор Андрюшкин (1:42,282) и чеха Даниел Хавел (1:43,546).

"Малко ме е яд, изпуснах ги - каза Кирчев. - Бяха далеч от мен и не можех да ги следя. А страничните вълни и вятърът допълнително ме забавиха".

Преди ден Кирчев спечели европейската титла в олимпийската дисциплина 1000 м.