Какво представлява спортният залог, ако погледнем законовите разпоредби на комисията по хазарта? Там ще прочетем, че за залог се приема всяка една прогноза или участие в игра, където има равни шансове за печалба и съответно за загуба. Не е необходимо да бъдем математици, но очевидно тук говорим за добре познатите 50%. И докато хазартната индустрия продължава да отбелязва нови рекорди, можем да забележим и наличието на не толкова приятни практики. Много често ще открием клиенти, които не търсят вариант за честна печалба, а за манипулиране на системата, която ще им гарантира по-сериозен успех.

Именно по тази причина ще забележим, че още през 1999 г. се ражда система за споделяне на информацията между различните оператори, носеща името "Matchinfo". Още тогава се разглеждат съмнително поставени залози, които са твърде невъзможни и според направените изчисления не просто говорят за наличието на късмет, а за употребата на висши сили в дадено дерби. Някъде през 2005 г. се ражда и Европейската Лотарийна асоциация, която партнира с УЕФА и ЕЛМС - Европейска Лотарийна Мониторна система. През 2012 г. бяха привлечени и експерти, които да следят по-обстойна работа.

През 2018 г. практиката беше последвана от Хонконг, където беше установен още един хъб за работа. Работата на тази организация е да следи за честната игра, както от страна на самите оператори, така и от страна на самите клиенти. Всяка година получаваме отчет, който ни показва до каква степен различни системи са получили съмнителни залози. Според въпросната институция, миналата година съмнителните спортни залози са отчели риск с около 41%. Комисията е получила около 1113 предупреждения за странна активност преди някои спортни събития, като около 936 са направени непосредствено преди срещата, още 27 по време на самата среща и останалите 150 са в края.

Трудно бихме могли да видим толкова успешен поглед към дадено спортно събитие, при това с толкова голяма активност. Разбира се, всеки може да използва сайтове като Efirbet за преглед на спортни прогнози и по-точен анализ на спортния свят като цяло, ала числата на комисията ни показват, че явно някъде е изтекла информация, която е изкушила футболните фенове. Към този момент можем да забележим, че около 832 сигнала, пристигнали директно от самите потребители, са насочени именно за негово величество - кралят футбол. Останалите 134 съмнителни залога са направени за баскетбол, следвани от още 55 за хокей на лед и около 50 за тенис.

Това не трябва обаче да ни изненадва, комисията съобщава за наличието на такива сигнали по цялото портфолио от спортни дисциплини, включително и електронни спортове. Повечето, както можем да очакваме, са дадени на територията на Европа - 727, докато Азия изненадва с едва - 191. Макар и да няма информация за кои срещи става въпрос, не трябва да се изненадваме. След като спортът трябваше да прекрати дейност, най-вероятно редица почитатели са искали бързо да се възползват от инкасирането на по-сериозни печалби, но както забелязваме, ощетяването на честните играчи не може да стане толкова лесно. Все пак говорим за европейска комисия по хазарта, както и за още много други регулатори.

Единственото, което можем да добавим е, че на този етап се взимат мерки и най-вероятно проблемните зони ще бъдат неутрализирани, ако вече не са. Ще трябва да изчакаме следващата година, когато излезе и новият анализ.