В изключително тежки условия бяха поставени всички участници в първото ендуро състезание на Витоша. Въпреки лошото време, хлъзгавите пътеки и непрогледната мъгла, над 70 смелчаги от цяла България, както и един представител на Франция се включиха в оспорваната надпревара. Home Mountain Enduro Cup беше част от календара на Столична община, като част от инициативите на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ и беше трети кръг на Българските Ендуро Серии за 2015-та. Ендуро състезанията са много интересни и представляват спускане на етапи, преминава се през различни терени и има общо класиране и сборен резултат от всички специални отсечки.

Състезанието на Витоша включваше общо четири специални етапа, като началото беше дадено на Платото премина през хижа Момина скала, Копитото, Бояна, Драгалевци, Голи връх, Бай Кръстьо и финишира в Драгалевци. Трасетата, през които се преминаваше бяха трудни и много технични. Маршрутът включваше малко изкачване в два от етапите и предимно спускане в другите два. Преминаваше се през много стръмни каменисти пътеки, които в комбинация с дъжда в съботния ден, мъглата и многото кал се бяха превърнали в истинско предизвикателство за духа и тялото.

Участниците в състезанието бяха разделени в пет отделни категории – жени, юноши 15-17, мъже 18+, мъже 30+, мъже 40+, като всички победители в отделните категории бяха наградени. Най-добре при дамите, които „мъжки“ се бориха с тежките условия, се справи Магдалена Русева, следвана от Йоана Начева и Мария Баева. При юношите най-добър сборен резултат успя да постигне Теодор Мавродиев от отбора на VIVO, град Петрич, който въпреки тежко падане в един от етапите успя да завоюва първото място. След него се класираха Валентин Тенев и Лъчезар Савов.

В категориите на „ветераните“ над 30 и 40 години, конкуренцията също беше много голяма. При 30-годишните най-добър резултат постигна представителя на Рам Байкс Антон Настев, следван от съотборника си Камен Недков и Андрей Балевски. При 40-годишните най-бърз по калните пътеки беше Петър Тачев, следван от Апостол Саръиванов и Петър Савов.

При мъжете над 18 години, където конкуренцията също беше много голяма, най-добър общ резултат успя да постигне Иван Колев, който със завидни умения, много стабилно и бързо каране през целия уикенд успя да спечели голямата награда и ще представлява страната ни на финалите на Световното в дисциплината. На второто стъпало на почетната стълбицата се качи един от най-големите му конкуренти – Добромир Добрев, който за съжаление нямаше късмет и 59 секунди не му достигнаха, за да го победи. След тях се класира Стивиан Гатев - един от най-добрите ни състезатели по спускане, който за първи път участва в ендуро състезание и се представи отлично и в тази дисциплина.

Така завърши първото издание на Home Mountain Enduro Cup, а организаторите от Консепт Криейтив обещават догодина да продължат традицията и да направят състезанието още по-интересно.