Най-добрите бегачи на България си дадоха среща на Витоша летен фест, организиран за шеста поредна година от "София - европейска столица на спорта" и Столична община. Състезанието на атлетите се оказа най-класното до този момент през сезона у нас, елитни колоездачи имаше и в надпреварата при велосипедистите. Така, въпреки дъждовния уикенд, поляната пред хижа Момина скала се превърна в огромна празнична арена, на която стотици жадни за емоции и активен начин на живот прекараха часове сред красотите и зеленината на планината.

Фестивалът бе открит от Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация "София - европейска столица на спорта" и член на Управителния борд на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe, който по-късно даде стартовете на планинското бягане и планинското колоездене.

"Отново сме заедно за да покажем силното си желание за спорт и активен начин на живот, които са сред приоритетите на Столична община. Годишната програма на "София - евростолица на спорта" продължава със събития и фестивали всеки уикенд, за да можем да посрещнем огромната жажда за състезания и спортни празници у столичани и гостите на града", каза Илиев в краткото си приветствие към присъстващите

Транспортът и регистрацията на всички участници бяха напълно безплатни и осигурени от Столична община, а събитието се състоя при стриктно спазване на здравните мерки.

В планинското бягане по 14-килочетровия маршрут "Кумата" най-бърза бе звездата на българската атлетика в тези дисциплини Милица Мирчева. Участничката в маратона на олимпиадата в Рио 2016 изпревари с минута и половина миналогодишната победителка Маринела Нинева, трета финишира друга изтъкната наша състезателка Елена Димитрова.

При мъжете шампион стана асът в кросовите бягания Йоло Николов, на 31 секунди пред Димчо Мицов, бронзът бе за Мирослав Спасов. Тримата се движеха в пакет до средата на разстоянието, но преди финала Йоло наложи непосилно за останалите темпо. Друг наш известен планински бегач - Шабан Мустафа, финишира четвърти, но се утеши с титлата при ветераните.

Макар и със спукана гума, големият фаворит при колоездачите оправда очакванията по 21-километрово трасе, наречено „Копитото“. Александър Алексиев отнесе конкуренцията с повече от 2 минути, въпреки, че в третата последна обиколка остър камък разкъса задната му гума. Добрата предварителна подготовка и наличието на подръчни материали обаче му позволиха бързо сам да реагира и да завърши без голяма загуба на време. С второ и трето време от всички участници финишираха съответно стартиралите при ветераните негови съотборници от „Велораптор“ Калин Русев и Виктор Танков. 

Шампионът Алексиев е първият човек, обиколил с велосипед Витоша за по-малко от 4 часа, след като миналото лято финишира в 100-километровия тур около планината за 3.55:44 ч. Сега Алекс отново ще се опита да счупи уникалния си собствен рекорд идния уикенд. При жените шампионът на Витоша летен фест също бе познат – Христина Каципиду изпревари с над 13 минути Виктория Данова, трета е Нели Стоянова.

Всички призьори благодариха на организаторите и изразиха задоволството си от добре почистените и подготвени трасета, които предложиха отлични условия, въпреки много дъжд и тежката метео обстановка през последните дни.

В същото време на широката поляна пред х. Момина скала зрители, участници и гости се включиха в богата забавно-музикална програма с изпълненията на народни танци и планинарски песни. За доброто настроение се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Александров, лауреатът на международни конкурси бе подготвил най-доброто от репертоара си. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк "Витоша".

Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев, Анна Петракиева - директор на Природен парк Витоша, Даниел Дуков - спортен директор на феста и Петър Панков - изтъкнат наш ски-бегач от близкото минало, двукратен знаменосец на олимпийските ни делегации. Те пожелаха на присъстващите тазгодишният празник да затвърди традицията на една важна и полезна за столичани спортна инициатива по кампанията "Европейска столица на спорта".

Призьорите в отделните надпревари бяха отличени с медали, а класиралите се на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско бягане се разделиха общ награден фонд от 4800 лв. Всъщност обаче, победители този ден бяха всички дошли на спортния празник и прекарали един чудесен летен ден сред природата и красотите на планината.

Пълен списък с призьорите във Витоша летен фест 2020 и резултатите - TУК