Медали от нашите състезатели очаква старши треньорът на националните отбори по кану-каяк Милко Казанов от предстоящото Световно първенство за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 26 до 29 юли в Пловдив. Това сподели той по време на представянето на първенството в ресторант „Ариана“ на езерото „Ариана“ в Борисовата градина в София.

„В момента отборът е на подготвителен лагер в Пирдоп. За съжаление Ангел Кодинов има здравословен проблем. От вчера той е с лека температура. Явно е вирус, но се надявам да се оправи. Очакванията ми са той, Димитър Петров (кану), Иван Пенчев (каяк), както и двойката ни каяк  - Радослав Стефанов и Денис Димитров, да подобрят постиженията си през тази година. Винаги стават изненади. Чакаме медали. За младите е важно да участват на голям форум. Това определено може да помогне и те да се запалят още повече и да замечтаят за отличията“, заяви Казанов, който е бронзов медалист от Олимпиадата в Атланта през 1996 година.

Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на Световното първенство. България ще бъде представена от 21 лодки, които ще участват в 24 дисциплини.

Надеждата ни при юношите - Димитър Петров, обеща да се раздаде максимално: „Гоня финал на 1000 м кану. Именно тази е любимата ми дисциплина. Не знам дали ще взема медал, но ще дам всичко от себе си. На трибуните ще имам голяма агитка и не искам да я разочаровам”, каза талантът.

Двойката каяк Денис Димитров – Радослав Стефанов също иска да стигне до последния старт.

„Това е най-важното състезание за годината. Надяваме се на финал и по-предно класиране. Мечтая за олимпийски игри и ще направя всичко възможно това да стане факт“, каза Радослав.

„Ще се раздадем. Не сме тръгвали никога с нагласата за нещо голямо, но винаги даваме максимума“, заяви от своя страна Денис.

След края на официалната част националите и треньорът им направиха кратко шоу в езерото "Ариана". Денис Димитров и Радослав Стефанов си спретнаха импровизирано състезание с Милко Казанов и Димитър Петров на двойка туристически каяци. Националният треньор Казанов похвали с усмивка кануиста Петров колко добре се справя с каяка.

Резултатите от Световното първенство по кану-каяк ще може да се проследяват на живо по мобилните телефони. Българската федерация по кану-каяк разработи специално приложение - canoeinfo.com, за Android и IPhone. То може да се изтегли безплатно и на него ще бъдат качвани в реално време резултатите от всяка гонка и допълнителна информация около първенството. Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-е старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.

Това е трето голямо първенство, което родната централа организира за последните 3 години. През 2016 г. гребният канал в Пловдив прие Европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, а през 2017 г. – континенталното първенство мъже и жени.

Официалното откриване на шампионата ще бъде на 25 юли от 18.30 часа в Античния театър в Пловдив.