Биляна Дудова е един от най-големите таланти в българския спорт и в момента има нужда единствено да се възстанови и да продължи напред. Така спортният министър Красен Кралев коментира инцидента с трикратната европейска шампионка по борба. Той сподели, че лично познава, както боркинята, така и развитието на кариерата ѝ. “Тя е изключителен човек с много силен характер и смятам, че ще преодолее този тежък момент. Единственото, което е необходимо в момента, е да бъде оставена на спокойствие”, каза Кралев. Той изтъкна, че напрежението в големия спорт е много голямо, включително и в личния живот на атлетите и те трябва да работят с психолози.

Той посочи, че в целия свят всички големи спортисти, всички федерации ползват психолози, които помагат на спортистите да намерят точната мотивация за конкретни състезания, да преодоляват трудностите, с които е свързан техният личен и професионален живот.

Кралев апелира журналистите, колегите и приятелите ѝ да осигурят нужното спокойствие, за да може да се възстанови възможно най-бързо. Министърът отговори на журналистически въпроси по актуални спортни теми след откриването на обновената със средства на Министерството на младежта и спорта (ММС) закрита писта за лека атлетика в Кюстендил. На въпрос, свързан с конфликта между Българска федерация по бадминтон (БФБ) и водещите ни състезателки в спорта – Габриела и Стефани Стоеви, министър Кралев отговори, че е разпоредил цялостна проверка на БФБ и след като тя приключи ще излезе с официална информация пред българската общественост. Срокът за проверката е един месец, но Кралев изрази увереност, че в частта си, касаеща финансирането на сестри Стоеви, тя ще приключи по-бързо. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Той изтъкна, че изключително голям финансов и човешки ресурс бе ангажиран, за да може бадминтонът да стане в последните години един от бързо развиващите се спортове в България. Включително през 2016 г. се създаде програмата “Децата и бадминтонът”, която ММС финансира всяка година със сумата от 50 000лв.

Министърът на младежта и спорта препоръча да се въздържаме от коментар преди да излезе проверката, тъй като към момента са налични аргументите и на двете страни и е изключително важно да се намери отговор на въпроса дали средствата, които държавата е предвидила за състезателките, са стигнали до тях. Именно тогава ще стане ясно каква е истинската мотивация на спортистките да се откажат да се състезават за България - дали е заради финансова злоупотреба от страна на федерацията, или предложение да се състезават под името на друга държава, както твърди ръководството на БФБ.

Кралев подчерта, че проверката ще бъде изключително точна, за да може българската общественост да се запознае с истината в създадената ситуация. На въпрос, свързан с предложението за изгpaждaнeто нa нoв национален cтaдиoн, спортният министър отговори: „Не съм запознат с проекта. Не мога да коментирам, защото все пак това е конкурс. Всяка помощ за изграждане на спортна инфраструктура в България е добре дошла“.