Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи екипа си и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство. Тя подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци.      

Относно анонсираните инфраструктурни проекти от предшественика й Радостин Василев, Лечева е категорична, че няма да прави спънки за реконструкцията на стадион „Българска армия“ от ЦСКА, но ще следи стриктно дали всички интереси на държавата се спазват.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Относно болезнената тема за комплект "Червено знаме", който тъне в разруха от години, Лечева е категорична, че няма да вземе сама решението какво да се прави с него. 

Предшественикът й Радостин Василев обяви, че държавата ще отпусне 50 милиона лева за реконструкцията му и започна обследване на бетонните конструкции чрез екип от специалисти от университета по архитектура и геодезия. „Такива пари няма в бюджета на ММС“, обяви Лечева. 

Тя обаче даде да се разбере, че е против кърпенето на парче на остарели обекти, които няма как да отговорят на съвременните нужди и изисквания. 

В бюджета на ММС няма заложени и обявените 15 млн. лв. за довършване на „Арена Бургас“, чието изграждане вече погълна 65 млн. лв. Не фигурират и 100-те милиона лева, които Василев обяви, че ще раздаде на професионалните футболни клубове, обяви още Лечева. 

"Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се правят проекти, в които се наливат огромни средства без да се взима предвид тяхната ефективност и възможността за бъдещата им експлоатация и поддръжка", констатира служебният министър на спорта.

„Само след две години са Олимпийските игри в Париж и за мен като министър е важно да бъдат създадени добри условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации е изключително важен“, подчерта Весела Лечева. 

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034), като ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство.  

„Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос“, е мнението на Лечева.      

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД. 

Министър Весела Лечева подчерта, че БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства.  

„В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на БСТ, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева.  

Такъв анализ ще бъде направен и за НСБ, която управлява най-големите спортни обекти. Там също са констатирани проблемни теми.  

„НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт“, каза Весела Лечева, припомняйки и провалено състезание от националния спортен календар.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК