Спортният министър Радостин Василев атакува още една родна легенда. След драмите с Илиана Раева и Екатерина Дафовска, този път той се нахвърли на олимпийския шампион от Барселона 1992 Иван Иванов, който е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Както е известно, при щангистите ни гръмна нов голям скандал, след като за първи път в историята България няма да участва на Световното по щанги за младежи. 

"Това е поредната българска федерация, която се управлява по некомпетентен начин", написа Василев за родните щанги и съобщи, че от 1 юни ще бъде спряно финансирането й.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Изявлението на Радостин Василев: 

"Днес проведох среща със световния шампион Карлос Насар във връзка със сложната ситуация в Българската федерация по вдигане на тежести. По време на разговора беше коментирано и изказване на треньора на националния отбор Иван Иванов във връзка с неучастие на български представители на световното първенство за младежи и девойки в Гърция, заради липса на финансиране от страна на държавата. 

След като изслушах Карлос и проверих документите в ММС, мога да определя изказването на Иван Иванов като невярна манипулация.

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Карлос Насар заяви пред мен, че той никога не е имал намерението да се включва в този шампионат, защото за него по-важното състезание е Европейското първенство за мъже в Тирана в края на този месец, за което информирал Иван Иванов.
 
Насар декларира още, че пред състезателите Иванов е заявил, че България няма да участва на първенството за младежи в Гърция, защото не се очакват никакви успехи.

Нещо повече - впоследствие Карлос направи преглед на тренировъчния си план за 2022 г., който федерацията е депозирала в ММС. Насар е категоричен, че подписът под този план не е негов, а някой от БФВТ вероятно го е разписал. В тази връзка ММС ще подаде сигнал до компетентните органи за извършено престъпление.

Независимо от проблемите на БФВТ поех ангажимент да има осигурено финансиране за Насар и клуба му, защото той има огромен талант и потенциал за още по-големи успехи. Изразявам пълната си подкрепа към световния шампион и му пожелавам успех в преследването на голямата цел – титла от Летните олимпийски игри в Париж 2024. Съветвам всички спортисти да се обръщат директно към ММС при съмнения в предоставена от федерациите информация по всяка тема.

От разговора ни днес за мен нещата са кристално ясни. Пълната липса на административен капацитет и личностните борби в БФВТ костват нормалното провеждане на подготовка както на Карлос Насар, така и на много други талантливи родни щангисти.

Това е поредната българска федерация, която се управлява по некомпетентен начин. Държавата е подсигурила финансирането на федерациите много отдавна, но БФВТ е подала своята заявка за получаване на средства едва на 3 май.

Това е недопустимо забавяне, което не е по вина на ММС. При тази фактология буди недоумение у мен защо треньорът на националните отбори Иван Иванов на 1 май казва, че нямат финансиране от държавата. Явно той не знае, че към момента на изказването си такова финансиране не е поискано от нас. Заявката от федерацията е подадена на 03.05.2022г., а средства се отпускат само след подадено искане по образец.

Предвид усложнената ситуация в БФВТ, продължаващите съдебни спорове за управление на централата и забавянето в документацията, която се изпраща към ММС, съм притеснен за развитието на спорта и отправям последно предупреждение към ръководството, че ако не уточнят вътрешните си взаимоотношения до края на настоящия месец, финансирането на БФВТ ще бъде прекратено от 1 юни.

ММС ще обезпечи финансирането на състезателите в щангите целево. Те няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите".

 

Днес проведох среща със световния шампион Карлос Насар във връзка със сложната ситуация в Българската федерация по...

Публикувахте от Радостин Василев в Сряда, 4 май 2022 г.