Министърът на Младежта и спорта Андрей Кузманов даде интервю за телевизия „Спортал“, в което засегна много от интересните теми за спорта в България. Една от най-любопитните сред тях е ситуацията със стадиона на ЦСКА. Министърът за пореден път обясни каква е пречката пред „армейците“ и беше категоричен, че никой не пречи на ЦСКА и не иска да гони клуба от стадион „Българска армия“.

„През месеците, в които съм министър, с моя екип се постарахме Министерството на младежта и спорта да заработи реално като такова. С моя екип вкарахме ред в министерството, за да може то да е в полза на спорта, каквато е и основната му функция. Работата на ММС е да се грижи финансово и логистично за спортистите, федерациите, треньорите и клубовете. Смятам, че след като направихме няколко програми и променихме наредби, вече реално тези, които работят за спорта ще получават това, което заслужават като финансово подпомагане. Искаме да няма субективизъм и всичко да е поставено на масата - прозрачно. Всеки трябва да вижда, че трудът му се оценява“, аргументира се спортният министър.

Андрей Кузманов коментира ситуацията със стадион „Българска армия“ и създаването на съвместно търговско дружество между „Сердика спортни имоти“ ЕАД и ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД. „За да се създаде това дружество, клубът трябва да плати апортна вноска. В момента, в който футболният клуб внесе първата част от апортната вноска, се спира наемът, както е по договор. До момента тази апортна вноска не е направена. Натрупани са задължения от наеми за ползването на стадиона. На спортен език – топката е в ЦСКА. ММС няма никаква вина и няма повод клубът да претендира, че е ощетен. ЦСКА дължи наеми на „Сердика спортни имоти“, а то трябва да си ги събере, за да съществува. В противен случай трябва да го обявим в несъстоятелност. Никой не пречи на ЦСКА, никой не иска да ги гони от „Българска армия“. Държавата няма такива намерения“, разкри спортният министър.

Министър Кузманов анонсира, че до дни ще има добра новина за потъналия от години в руини плувен комплекс "Червено знаме" и коментира, че базата може да се превърне в оазис на българския спорт. „Той ще бъде само и единствено за спорт. Ще се превърне в един оазис на спорта. Така си го представям аз. Спортът има нужда от този комплекс. Той ще бъде свързан със зала "Арена Армеец" и двете спортни бази ще се допълват“, каза министърът на младежта и спорта.

„Благодарение на служебното правителство федерациите получават над 1 млн. лв. допълнително. Основно средствата ще бъдат разпределени към централите по зимни спортове. В момента има проблеми с документацията на Българската федерация по биатлон и все още не са получили допълнителните 80 000 лв., които са предвидени. Но за годината те са получили от ММС 970 000 лв. Ще се радвам, ако нашите спортисти, които се подготвят за Игрите, успеят да спечелят квоти и да се представят достойно в Пекин“, коментира спортният министър и допълни, че подготовката на българските спортисти за Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през февруари следващата година, е напълно обезпечена.

В най-кратки срокове ще бъде публикувана за обществено обсъждане новата „Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.“. След това тя ще бъде коментирана и с представители на спортните федерации. Целта на новата Програма е да се минимизира факторът субективизъм и спортовете да получават средства според резултатите.

Другата добра новина, която съобщи спортният министър, е, че допинг лабораторията ни подготвя документите да кандидатства за лицензиране от Световната антидопингова агенция (WADA). „В Гърция я закриха и нашата ще е единствената в региона“, коментира Кузманов. Допинг-лабораторията, за която вече близо 30 години се говори за лицензиране, е към Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да няма конфликт на интереси. "За мен тази тема е изключително важна. В съседни наши страни няма допинг лаборатории. Скоро ще има назначен състав и това ще ни даде право да кандидатстваме за издаването на лиценз. Това е едно от положителните неща, които успяхме да направим през изминалите месеци“, обясни министърът.

Все още продължават проверките от НАП на Българския спортен тотализатор и програмата, по която предшественикът на Андрей Кузманов раздаде 25 млн. лв. за строеж на физкултурни салони в страната, като една и съща фирма е водеща в спечелилите поръчките ДЗЗД-та. Също така в ММС и към момента вървят още две проверки от Сметна палата.

Андрей Кузманов съобщи, че с екипа си е подготвил предложения за промени в Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), които ще бъдат внесени за обсъждане в следващото Народно събрание.