Ултрамаратонецът Христо Цветков стана първият българин от десет години насам, който успява да финишира в Спартатлона - едно от най-тежките състезания в света. Младият атлет измина 247-километровата дистанция от Атина до Спарта за 29 часа и 47 минути, което му отреди 47-ото място от 238 завършили. А на старта застанаха 381 човека. Мнозина от тях бяха спрени от развихрилия се средиземноморски циклон, който премина през Гърция. 23-годишният Цветков обаче се бори до последно, демонстрирайки невероятна воля и характер, справяйки се с трудностите по пътя към финала. 

"Завърших Спартатлона за 29 часа и 47 минути, което предвид лошите метеорологични условия, през втората половина от състезанието, е повече от задоволително. Благодаря много на екипа ми и на всички, които следяха, звъняха и стискаха палци!", сподели Цветков след финала, както и подробно разказа за преживяното и най-вече за премеждията по пътя към финала в Спарта в своя блог във "Фейсбук".

Любопитното е, че надпреварата е точно на рождения му ден. "Стартирах, когато още бях на 23 години, а финиширах вече навършил 24", отчете с усмивка Цветков, известен в социалните мрежи и в бегаческото общество с "Ицо пак тича". 

Спартатлонът е един от най-трудните ултрамаратони в света, който представлява 245 км бягане от Атина до Спарта по стъпките на древния бегач и вестоносец Фидипидис, който навремето е спасил положението и демокрацията в Атина като е поискал помощ от спартанците в боя срещу персите. Българин не беше финиширал в легендарното състезание от 2008 година насам. 

Времето на Цветков от 29 часа и 47 минути е второто най-бързо на българин в Спартатлона след Руско Кадиев през 1992 година. Тогава сънародникът ни печели с 24 часа и 8 минути. 

Времето на Цветков е второто най-бързо на състезател под 25 години в Спартатлона, рекордът е 28:51 ч. от 2000 г.

Българският талант е амбициран и догодина да участва в надпреварата, но се надява да бъде последван от още сънародници. "Дано сформираме цял български отбор, както правят другите държави", каза Цветков. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ