Младежкият национален отбор по хандабал до 21 години не успя да се класира за Световното първенство в Аржентина. Отборът, воден от Светослав Божков, претърпя три загуби на квалификациите в Румъния и въпреки положителните отзиви за своето представяне не намери място сред най-добрите в състезанието.

Решаващ фактор за пораженията се оказа фактът, че повечето от нашите момчета бяха с година или две по-малки от своите съперници. Това беше и първото голямо състезание, на което те участват и целта пред отбора беше натрупването на по-солиден опит, защото в бъдеще именно на тези играчи ще се разчита да бъдат в основната на мъжкия национален отбор. В продължение на няколко месеца момчетата водеха подготовка, като като част от нея бяха и приятелските мачове с Косово, които бяха спечелени от България.

“Нивото на съперниците в Румъния беше изключително високо, като част от националите в другите отбори вече имат мачове в клубните си тимове на ниво мъже и дори в Шампионската лига. Разликата беше голяма в класите, но въпреки това показахме на хандбалната общост, че пред нашите момчета има сериозно бъдеще и силно се надявам в следващите месеци да имаме възможност за повече лагери и приятелски срещи, за да се обиграем като пълноценен отбор. Въпреки пораженията съм доволен от представянето ни, предвид че играхме срещу най-сериозните школи на континента”, коментира националният селекционер Светослав Божков.

Както е известно България допусна поражения от Румъния с 20:38, от Словения с 20:34 и от Хърватия с 27:41 като в последната среща няколко минути преди края резултатът беше само 3 гола в полза на съперника. За Световното първенство се класира Румъния.

“Достойно представяне и бих казал героизъм за тези момчета и треньорския щаб, които успяха да сглобят един отбор, който никога досега не сме имали. Радващото е, че въпреки загубите оставихме добри впечатления с играта си и съм сигурна, че следващите години този отбор ще бъде гръбнака на националния тим при мъжете, с който ще постигнем добри резулати”, заяви председателят на БФ Хандбал Росица Бакърджиева-Коева.

В събота, 17 януари, ще бъдат наградени най-добрите състезатели и треньори в “А” РХГ – мъже и жени за 2014 година. Церемонията ще се проведе в град Габрово.