На 23 септември Министерството на младежта и спорта ще даде старт на петото издание на Европейската седмица на спорта #BeActive. В нейните рамки от 24 до 26 септември всички желаещи ще могат да се запознаят с над 50 вида спорт по време на спортния панаир #BeActive Fair. Атрактивните демонстрации са в „Арена Армеец“ от 10:00 до 17:00 часа при свободен вход.

„Европейската седмица на спорта е прекрасна възможност родителите да запознаят децата си със спорта и възможностите, които той може да им даде“, заяви един от посланиците на Европейската седмица на спорта Денислав Коджабашев пред БНТ. „Това е седмицата, в която можем да покажем, че спортът е важна част от ежедневието ни“, допълни състезателят по тенис на маса.

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов очаква тази година интересът към кампанията да бъде рекорден. „Все по-нарастващият интерес и брой участници показват, че това е една чудесна инициатива. По време на Европейската седмица на спорта най-малките ще могат да се докоснат до своите идоли, които са лица на #BeActive 2019“, заяви Андонов.

Европейската седмица на спорта ще бъде открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев на 23 септември от 12:00 часа в „Арена Армеец“. Гости на церемонията ще бъдат известни български спортисти като Любо Ганев, Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Ренета Камберова, Ивайло Иванов, Александра Фейгин и др.

Като посланици на инициативата през тази година се включват златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефяни Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн. Сред подкрепилите кампанията са още световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева, талантливият скиор Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.