Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени още един път, ако коронавирусът мутира в по-силен патоген от настоящия. Това заяви видният японски учен Кийоши Курокава, който бивш съветник на местното правителство в периода 2006-08.

„Мисля, че вирусът мутира през цялото време... Втората вълна може да предизвикана от по-силен патоген, а това ще доведе до ново отлагане на олимпийските игри. Това е само вероятност и аз не мога да се нагърбя с прогноза“, заяви Курокава пред „Ройтерс“.

Както е известно, летните олимпийски игри в Токио трябваше да се проведат в периода 24 юли – 9 август 2020 г., но бяха отложени с една година заради пандемията от коронавирус.

„Мисля, че новите случаи на COVID-19 в Токио са резултат на неглижиране на препоръките. Ако обаче се появят мутации, това ще е съвсем друга работа. Това може да се случи във всяка точка на света и да се пренесе в други държави“, допълни японският умен.

В началото на тази седмица губернаторът на Токио Юрико Коике беше категоричен, че олимпийските игри задължително трябва да се проведат през 2021 г., за да бъдат символ на световното единство в борбата с пандемията.

Курокава обясни, че появата на нови случаи на COVID-19 в Токио, където заболели са 1/3 от всички над 22 000 на територията на Япония, ще се отрази изключително негативно в опита да се възстанови туризма в страната. Според него властите правят всичко възможно да установят баланс между приоритетите.

„Един от големите проблеми на тази пандемия е как да предотвратим разпространението на заразата, но в същото време да поддържаме икономиката в работещо състояние. Много хора продължават да губят своята работа. Правителството умело балансира между двата приоритета“, допълни Кийоши Курокава.

Преди месец той оглави нова комисия, която проучва възможността да се използва изкуствен интелект при борбата с COVID-19. Нейното създаване беше предшествано от словесни сблъсъци между политици и здравни експерти.