В неделя вечерта небето над Париж беше жълто, заради залеза във френската столица. Жълтото беше и цветът на деня, тъй като тъкмо беше завършил последният етап от тазгодишното издание на Тур дьо Франс. Победител стана колумбиецът Еган Бернал, който в последните дни от надпреварата носеше жълтата фланелка. 22-годишният младеж пресечи финалната линия на най-престижното колоездачно състезание в света, яхнал жълт велосипед. Той доказа, че е най-силният от всичките 176 участници, които преминаха общо 3366 км от 6 юли в Брюксел до 28 юли в Париж.

Бернал стана първият колумбиец и първият южноамериканец, спечелил Тура. На 22 години той се превърна в най-младият шампион в състезанието след края на Втората световна война. Вече никой не очаква, че това ще е последната победа на колумбиеца в Обиколката на Франция. Повечето въпроси се свеждат само до един: Колко пъти ще направи това? Рекордьорите по спечелени титли от Тур дьо Франс Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индураин са по-възрастни от Еган Бернал, когато печелят първите си трофеи във Франция. Последният млад колоездач, спечелил Тура, беше Ян Улрих през 1997 година, когато е на 23.

Ако има някаква изненада в титлата на Бернал, то тя се отнася до това, че прекалено дълго Колумбия чака за първия си победител в Тура. Първите представители на страната бяха Кочисе Родригес и Фелисе Химонди преди 44 години. През 1983 година присъствието на колумбийци в колоната вече беше масирано. Година по-късно Луис Ерера спечели етапна победа. До края на 80-те години вече имаше два отбора в надпреварата, а през 1988 година Фабио Пара дори се качи на почетната стълбичка на Тур дьо Франс.

Бернал е директен наследник на тези колоездачи заедно с Оливерио Ринкон, етапен победител през 1993 година, и Виктор-Уго Пеня, който през 2003 година дори за известен период носи жълтата фланелка.

Еган Бернал е роден на 13 януари 1997 година в град Зипакира, който е на 30 км от Богота и известен със солната промишленост. Голямата забележителност на града е катедралата, построена на 200 метра под земята в една от солните мини. Зипакира е разположен на 2700 метра надморска височина, а с Пачо, родният град на Флоритес – майката на колоездача, го свързва проход, чиято връхната точка е 3600 метра надморска височина. Още като хлапе Еган си поставя за цел да премина прохода за по-малко един час, тъй като според него едва тогава ще е способен да спечели Тур дьо Франс. Тази пролет той успява да го стори за 56 минути.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Бернал започва с колоезденето на седемгодишна възраст с маунтинбайк. Баща му Херман го насочва към спорта, тъй като семейството е бедно и това е единственият начин за сина му да постигне нещо повече в живота. Бащата често праща сина си на дълги преходи с тежкия велосипед на братовчед му. Според Флоритес обаче тези трудности още повече отварят спортния апетит на Еган.

Като младеж Еган Бернал печели сребърен и бронзов медали на световните първенства по планинско колоездене в съответната възрастова група. Така привлича вниманието на известния италиански скаут Джани Савио, който има собствен малък отбор – Андрони Джокатори. При една от срещите им Савио успява да подпише четиригодишен договор с колумбиеца. С новия си отбор през 2016 г. Еган завършва четвърти в Тур дьо л`Авенир – състезание за младежи до 23 години, наричано още и Мини Тур дьо Франс.

Година по-късно Бернал печели същата надпревара, а отборът Скай го откупува от Савио. Следва сериозен възход в кариерата на колумбийския колоездач. При дебюта си в елита той завършва шести в крайното класиране на Обиколката на Австралия, печели етапна победа по часовник в Тур дьо Романди, където побеждава Примож Роглич. По пътя си към титлата в Обиколката на Калифорния през 2018 година Еган печели два планински етапа, като в един от тях надвива Адам Йетс.

При дебюта си в Тур дьо Франс финишира 15-и и не е изненада, че получава петгодишен договор за 12 милиона паунда. Дори и само на 22 години Бернал вече е изградил репутация на уравновесен и бързо адаптиращ се колоездач, който не търси оправдания за грешките си. При присъединяването си към Андрони Джокатори научава италиански за шест месеца. Когато преминава в Скай му отнема половин година, за да овладее и английския език.

Всъщност още преди година Еган Бернал обърна внимание към себе си. Мнозина очакваха той да бъде сред лидерите на отбора си Инеос на Джиро д`Италия през тази година, след като преди това беше спечелил престижния пробег Париж-Ница. Вместо това колумбиецът падна по време на тренировка и счупи ключица. В отсъствието на лидера на Инеос Крис Фрум, отборът превърна в свой водач Герейнт Томас. Уелсецът обаче падна по време на Обиколката на Швейцария през юни. Бернал се възползва от това и не само поведе тима си, но и спечели титлата.

Бъдещето е пред младия колумбийски колоездач, но за всички е ясно, че той може да стане още по-силен, ако се освободи от две слабости на своето представяне. Едната е свързана с това, че твърде често катастрофира по време на състезанията. Другата се отнася до установения факт, че има дни, когато въобще не си дава зор. По време на Тур дьо Франс такава беше надпреварата по часовник в По на 19 юли. Самият Бернал признава, че тогава едва не е загубил шансовете си за титлата в Обиколката на Франция.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ