Асен Мурадов е първият от българите, който ще се състезава на Световното по вдигане на тежести полския град Вроцлав.

22-годишният Мурадов ще излезе утре вечерта на подиума в група "А" в категория до 56 килограма. Той има седма заявка преди началото на надпреварата за двубоя от 263 килограма.

Юн Чол Ом от КНДР е с най-висока заявка от 290 килограма. Още четирима щангисти ще представят България на световното първенство.

Ивайло Филев в категория до 62 кг ще се състезава на 22 октомври (вторник). Ден по-късно на подиума в категория до 63 кг ще излезе единствената българска представителка при жените Милка Манева.

Двукратният европейски шампион от 2005 и 2006 година Демир Демирев започва участието си в надпреварата на 24 октомври (четвъртък). Той се завръща в спорта след 4-годишно наказание заради употреба на допинг.

Последен от българите на 25 октомври (петък) ще вдига Иван Марков в категория до 85 кг. С него са свързани и най-големите надежди за медал, тъй като той има равна първа заявка за двубой от 385 килограма заедно с представителя на домакините Адриан Зелински. Световният шампионат започва днес, а в него участие са заявили 317 щангисти от 59 държави, от които 129 жени и 188 мъже.