Обратното броене до старта на Маратон Пловдив 2019 показва точно 45 дни и организаторите от Сдружение „Маратон Пловдив” разкриват част от детайлите по подготовката на събитието и интересна статистика за регистрираните до момента участници.

Независимо от година и сезон, Пловдив е един от най-посещаваните от туристи градове в Европа. От няколко месеца градът живее с ритъма на европейска столица на културата и организаторите разкриват, че музиката и „стрийт пърформанса” ще бъдат основен елемент от програмата, която ще поддържа духа на бегачите по трасето. Маратон Пловдив е единственият маратон в България, който има сертифицилано в една обиколка от 42 километра трасе. Тази година, то беше специално променено, за да бъде по-атрактивно и да предложи на участниците бягане в изцяло градска среда и очакванията са, че ще победителят ще има доста по-бързо време от предходните години.

Въпреки че регистрацията за участие продължава до деня предхождащ старта, на базата на повече от 600 получени заявки за участие в двете дистанции до момента, статистиката показва, че средната възраст на бегачите е 37 години. 70% от регистрираните са мъже. Очаквано дамското участие в маратонската дистанция е най-слабо. Най-възрастните участници и в двете дистанции са Димитрий Акчарлиев (маратон) и Върба Донева (полумаратон) и двамата родени през 1951 година. Организаторите се подготвят да посрещнат над 1000 състезателя на 5 май 2019, за които общото тегло на изработените уникални медали е 146, 8 килограма.
Организационният екип напомня, че записването на доброволци, които да съдействат за доброто провеждане на събитието продължава и канят всички желаещи на възраст на 16 години да попълнят своята заявка на този линк.