Благотворителният маратон Run2Gether се проведе в България за втора поредна година. След успешния старт през 2018-а, събитието беляза огромен прогрес през 2019-а, като този път се включиха много повече участници. В слънчевата неделна сутрин на 19 май над 2000 добри сърца застанаха на старт на пистата на Националния стадион "Васил Левски". По 5-километровото трасе в Борисовата градина рамо до рамо бягаха (и си помагаха) хора с различни възможности, включително хора на колички и незрящи. 

Направиха го заедно към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финалната линия - отново в Националния стадион. 

Събитието, което беше перфектно организирано от "JAMBA" начело с всеотдайните Йоана Колева и Ива Цолова, се превърна в незабравим празник за хората с различни възможности, а и за всички, които се включиха, подкрепяйки каузата. 

Част от благотворителния маратон бяха редица именити спортисти и звезди - Михаела Маевска, Биляна Йотовска, Mануела Малеева, aктьорът Ивайло Захариев, певицата Прея, Лазар Радков и др. Посланици на Run2Gether България 2019 бяха още Мария Гроздева, Краси Георгиев, Стела Енева, Антоан Божилов, Влади Гюров, Зоя Чавдарова, Надя Младенова, Луиза Григорова, Мария Илиева и др. 

Чрез такса за участие бяха набирани средства, с които да бъде подпомогнато създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда. 

"Страшно благодарни сме на всички прекрасни хора, които се включиха в Run2Gether България 2019. Получи се страхотен празник. Всички от "JAMBA" сме много щастливи от факта, че зарадвахме толкова много хора", коментира пред БЛИЦ СПОРТ Йоана Колева - един от главните организаторите на благотворителния маратон. 

"Благодаря на нашите партньори и посланици, както и на прекрасния ни екип, без тях нямаше да се справим. Даниел Дуков - организация на трасето, Виктория Ангелова - водещ, Даниел Колев - фотограф, Стаси Костова - графичен дизайн, Константин Андонов - видео, Мануела Драмалиева - грим", добави Йоана Колева.

"За втора поредна година 19-ти май се превърна в символ на равенството, радостта, щастието, единството, силата на волята и мотивацията, на вярата и приятелството. Run2Gether България 2019 наистина е най-якото и смислено спортно събитие с кауза и цялото това вълшебство се случи благодарение на хората, стоящи на тази снимка. Огромно браво, JAMBA екип!", доволна е и колежката й Ива Цолова.  

"Страхотна положителна енергия и супер якото събитие Run2Gether България 2019! Всеки помагаше на другия и се радвам, че състезателния елемент като цяло беше изместен в полза на помощта към всички, които имаха нужда! Повече такива събития ни трябват, за да можем да се научим да даваме повече отколкото да взимаме! Благодаря на всички машинки от adidas Runners Sofia, които дариха своята неделя сутрин за тази инициатива!", написа във "Фейсбук" капитанът на adidas Runners Sofia Надя Младенова, която беше един от посланиците на благотворителния маратон. Световната шампионка по карате шотокан, която е и кондиционен треньор, "събуди" участниците в благотворителния маратон чрез загрявка, провеждайки я заедно с Биляна Йотовска. 

Стартът беше даден по любопитен начин - чрез видеопослание на Краси Георгиев от електронното табло на Националния стадион. Ултрамаратонецът не присъства на "Васил Левски" вчера, тъй като продължава 1200-километровото си историческо бягане от Черно до Адриатическо море. Тази вечер (20 май) неуморният Георгиев акостира в Охрид. 

След старта колоната от повече от 2000 участници няколко минути се изнизваше от Националния стадион преди да поеме по алеите из Борисовата градина. Настроението беше приповдигнато и всички финишираха с широки усмивки. А след 5-километровата дистанция заслужено бяха възнаградени с медал за спомен. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Още снимки на официалния фотограф на събитието DK photography - ТУК