Сърцето на Родопите. Там се ражда най-великият щангист за всички времена - Наим Сюлейманоглу, който продължава да е в тревожно състояние в клиника в Истанбул.

В неговата махала Разделна има общо седем постройки. Всички са изоставени, а отдавна там не е идвал никой. До нея се стига от село Птичар - 6 км по остър планински път и тясна козя пътечка. Екипът на bTV бе придружен от Стайко Кафов - доайенът на спортната журналистика в региона, отразявал в детайли цялата кариера на Сюлейманоглу.

В Родопите разказват, че Наим се ражда преди майка му да стигне до болницата - в близост до гробищата на махала Разделна.

"Никой не знае откога е самото гробище и оттам сигурно някаква Божа сила има този човек. Това е добра поличба", казва за bTV кметът на селото - Нуритин Исмаил пред Димитър Тасев.

Всички 200 души в село Птичар са съпричастни със състоянието на Сюлейманоглу. Сред тях е и роднина на Наим - 81-годишният му чичо Шабан Юсейн. "Всеки ден се интересувам от него и питам", споделя той.

Наим направи впечатляваща кариера в щангите. Той е трикратен олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион. Сюлейманоглу обаче започва спортната си кариера далеч от тежката атлетика. С хилка в ръка и зад маса, той прави първите си стъпки в спорта близо до Момчилград. Тенисът на маса е първият спорт, който бъдещият велик шампион практикува, спомнят си неговите приятели и роднини, останали в родното му село Птичар.

В сърцето на Родопите Сюлейманоглу тренира заедно с бъдещата европейска шампионка Даниела Гергелчева, също родом от Момчилград. Увлечението му обаче трае докато не попада в полезрението на великия треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, който поставя началото на ненадминатата му кариера.

Днес, 50 години след като се ражда близо до гробището на махала Разделна, Сюлеймаоглу се бори за живота си в истанбулска болница. Той чака трансплантация на черен дроб заради цироза. През миналата седмица великият щангист беше поставен в изкуствена кома от лекарите заради влошеното си състояние. Днес (5 октомври) той е в сравнително стабилно състояние и чака всеки момент интервенцията да бъде извършена. 

В сърцето на Родопите малкото останали негови роднини и познати стискат палци той да успее да се пребори с трудностите и да докаже за пореден път, че легендата за свръхестествената сила, вселила се в него заради необичайното му място на раждане, е истина.