Сребърният медалист на 1500 метра от параолимпийските игри в Токио - Християн Стоянов, няма да спре да се бори за уеднаквяването на премиите с тези на олимпийските медалисти.  

Въпреки успехите си, параолимпийците получават значително по-малко финансиране за подготовката си. Премиите за спечелените отличия са в пъти по-ниски. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., Стоянов ще бъде награден с едва 16% от тази сума, или 32 000 лв.

Толкова ще получи и Ружди Ружди, който също завоюва сребро в Токио.

Грандиозен скандал разтърси родно министерство, пече се жестока битка СНИМКА

"Това според мен е недоразумение, което е от години наред и е време да се реши. Време е да направим нещо!", заяви Стоянов в студиото нa bTV.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Единственият мотив, който виждам е, че ние не сме достатъчно оценени като спортисти... нашите постижения не са толкова високи, колкото тези на олимпийците".

"Навсякъде по света параолимпийци и олимпийци са равни. Третирани са еднакво. Ние търсим точно това. Не става въпрос за пари, а за чест. Става въпрос за това да уважаваме труда си, да уважаваме себе си. Заради това искаме равни премии", категоричен е той.

Дискусията за финансирането на спортистите с увреждания беше повдигната и преди 5 години, когато Игрите бяха в Рио де Жанейро.

Вчера Християн Стоянов и Ружди Ружди се срещнаха със служебния спортен министър Андрей Кузманов. "Разбира се, че той пое ангажимент. Просто той е в такава позиция, в която трябва да поеме ангажимент и го направи. Няма много време за реакция от негова страна", добави Стоянов.

За параолимпийците ни уеднаквяването на премиите ще е "идеалният случай".