Младият български състезател по ориентиране Николай Недков спаси живота на конкурент от Полша по време на световното първенство в Гебзе (Турция). 

На първи пост в щафетната надпревара Станислав Пачник пада тежко по трасето и губи съзнание. По това време на същото място се озовава Николай, който веднага захвърля картите и се захваща да спасява момчето. Минути по-късно полякът идва в съзнание, но се оказва, че е със счупена ръка.

Българинът прекратява своето състезание и като подкрепя своя съперник му помага да стигне до зоната за смяна на щафетите, за да получи специализирана медицинска помощ.

Постъпката на Недков има силен отзвук сред всички участници. Българинът получава благодарности от организаторите, както и от своите колеги.

Полската федерация също изпрати до БФ Ориентиране специални благодарности към Николай.

"Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей", се твърди в писмото, подписано от националния треньор на Полша Агата Поржиш.

На световното първенство в Турция с най-предно класиране от българите се нареди първият отбор в щафетата, заел 12-о място при девойките.