Единият от двамата селекционери на мъжкия ни национален отбор по волейбол и треньор на Нефтохимик 2010 Николай Желязков има антитела. Това се установило след бързи тестове, на които се е подложил. 

В момента той не води физическата подготовката на националния отбор, която стартира днес в НСА. "Няма нищо притеснително, Ники е здрав, няма симптоми. Сам поиска да се подложи на самоизолация, за да е сигурен, че всичко е наред и да не подлага околните на риск", обясни мениджърът на тима Стефан Чолаков. 

"Направени бяха бързи тестове, на които се оказа, че имам антитела. Направен беше веднага втори PCR тест, който показа, че е отрицателен. Говорих с докторите, които ми казаха, че наличието на антитела означава, че съм го изкарал с времето. Дали без да разбера, дали, когато бях много болен през февруари. Аз лично смятам, че тогава го изкарах. Оттогава нямам никакви симптоми. Чувствам се напълно здрав. От съображения за сигурност решихме да си остана една седмица вкъщи. След това ще си направя още един PCR тест и ще започна да ходя на работа с отбора, за да бъдат ограничени абсолютно всички страхове, че нещо може да предам на някого“, каза Николай Желязков пред Dsport.

„Дефакто съм го изкарал. Всички говорят, че вирусът е много опасен и за това преценихме, че по-правилното да си остана вкъщи, въпреки че тестът ми е отрицателен и нямам вирус в мен“, добави той.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„По-правилното е да не излагам на риск хората около мен.“

„Около мен са семейството ми. Те са добре и мисля, че няма никаква причина за притеснения. Въпреки всичко, предпочитам да остана самоизолиран и през другата седмица.“

„Всички останали тестове са отрицателни, така че няма причини за притеснения.“

„За мое щастие много рядко боледувам. Тогава бях много болен. Месец със страхотна кашлица, задух, никаква сила. Имах всички симптоми за коронавирус. Тогава отсъствах три-четири поредни дни от тренировка. И останалите момчета от Нефтохимик го изкараха според мен. Няма как да бъдем сигурни. За мен целият отбор го изкара тогава. Моето семейство един по един се разболяха. Жена ми, дъщеря ми, синът ми. Аз и дъщеря ми го изкарахме много тежко, съпругата и синът ми го изкараха най-леко. Имаше момчета от отбора, които бяха зле доста време, други го изкараха по-леко. За мен този вирус беше коронавирус. Аз за себе си нямам друго доказателство, след като имам в момента антитела. След това не съм имал други симптоми за заболявания. На 5 юли ще започнем“, каза още Николай Желязков.

Той беше назначен за селекционер на националния тим преди месец. Начело на отбора продължава да бъде и Силвано Пранди, като двамата ще работят в тандем. Плановете на федерацията са след година Желязков да заеме позиция на главен селекционер, а италианецът да се занимава с подрастващите. 

На старта на подготовката на волейболните ни национали днес не се яви и Пранди. Селекционерът на държавния ни тим е очакван да пристигне от Италия след дни и от 5 юли да започне работа, каквато е договорката му с БФВолейбол.

Симеон Щерев за COVID-19: Синът ми не можеше да диша, подцени ситуацията ВИДЕО

СНИМКИ АНТОН УЗУНОВ: