Българските плувци, които подобриха националните рекорди в щафетите по време на световното първенство в Ханджоу, ще дарят полагащите им се премии за лечението на треньора Бони Цонков. Специалистът води битка с коварна болест. Цонков е треньор на плувен клуб София 21.

Плувците ни начело с Антъни Иванов ще предоставят бонусите си от трите поправки в щафетите по време на Световното в Китай. 

"Бони Цонков има тежко заболяване и искаме да му помогнем. Все още не са обявили точно каква е болестта му. Ще му помогнем да се възстанови максимално бързо с тези средства, които не са кой знае колко, но това е, което решихме с отбора. Даряваме премиите си за тези три рекорда", обяви Антъни Иванов. 

Според правилника на Българска федерация плувни спортове предвидената сума за поправка е 300 лева. След трите  поправки в щафетите ни на Световното Антъни Иванов и компания заработват 900 лева бонус, които предоставят за лечението на Цонков.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Финалистът от Световното в Ханджоу на 200 метра бътерфлай очаквано беше определен за най-добър плувец за годината на България. Призовата тройка допълват Любомир Епитропов и Лъчезар Шумков. Диана Петкова, която бе шеста на Младежката Олимпиада в Буенос Айрес, остана едва осма в класацията.

"Това е най-успешната година в кариерата ми до момента. На Световното в Китай се представих по-успешно отколкото очаквах. С моят треньор надградихме абсолютно всичко. Този път всичките ми плувания на самото световно първенство бяха силни. Обикновено плувам силно в началото  и после другите стартове не ми се получават", коментира Антъни Иванов. 

"Всичко се получи така, както го планирахме преди да заминем. Отидох за финал и се класирах за финал. Поставих  рекорди на всички дисциплини и всичко мина както трябваше. На 100 метра бътерфлай можех да вляза на полуфинал, но имах много натрупана умора. Мисля, че в тази дисциплина имам още резерви.  За следващото голямо състезание  вече се надявам да имаме масажист, за да можем да възстановяваме по-добре. Всички в отбора се подкрепяхме, бяхме заедно постоянно. Това повлия добре както на мен, така и на всички останали. Мисля, че ръководството на федерацията работи много добре и смятам, че 2019 г. ще е по-успешна за българското плуване. Главната ми цел през новия сезон е  да покрия олимпийски норматив за Токио 2020. Ще се пробвам още на първия ден, когато открият прозореца. Другата ми голяма цел е финал на световното първенство в  Южна Корея и това ще стане с „А“ норматив със сигурност. И съм си обещал, че на финала  ще съм по-напред от осмото място", амбициран е Антъни Иванов.