България вече има лодка на финалите на Европейското първенство по академично гребане, провеждащо се в Пловдив. Женската ни двойка без рулеви Кристина Бончева/Мария-Луиза Русинова се класира за финала в дисциплината и утре ще гребе за медали.

Българките финишираха трети в своята серия, изоставайки на 4,28 секунди след победителките от Германия, които завършиха с време 7:36,13 минути. Втори останаха италианките, а зад българките финишираха лодките на Украйна, Швеция и Гърция.

Мъжката ни двойка без рулеви Тери Георгиев/Кристиян Василев не успя да повтори представянето на жените и ще гребе във Финал "Б". Нашите завършиха последни в репешажа си на 1:05,11 минути от победителя Италия. "Адзурите" постигнаха време 6:37,94 минути, изпреварвайки лодките на Румъния и Беларус.

Извън Финал "А" остана и мъжката ни двойка скул Неделчо Василев/Любомир Господинов. Българите завършиха предпоследни в своя репешаж изпреварвайки само лодката на Израел, пише "Гон". С време 6:32,95 минути серията бе спечелена от Украйна, а нашите останаха на 12,63 секунди от победителя.

Още една българска лодка ще гребе утре на Финал "Б". Мъжката ни двойка скул лека категория Златко Караиванов/Васил Витанов завърши трета в своя репешаж и не успя да се класира за Финал "А". Българската лодка остана на 3,89 секунди от победителите от Португалия, които финишираха с време 6:33,28 минути.

По-късно днес в битка за място на финалите излизат скифьорите ни Теодора Гешева и Георги Божилов.