Международният съюз по биатлон (UBU) извести преди минути Българска федерация по биатлон, че тестът за коронавирус на състезателката Десислава Стоянова е положителен.

В петък тя се присъедини към българските национали в Контиолахти. Стоянова започна по-късно подготовка за сезона, като задачата й сега бе да помогне на женския ни състав в щафетата при преследване на олимпийски квоти за Пекин 2022. 

Преди време Десислава е прекарала коронавирус, симптомите са отшумели, но сега пробата й от вчера във Финландия повторно е индикирала наличие на вируса.

„Преди да отпътува от България Десислава премина нов тест и той бе отрицателен. В това отношение БФБиатлон е спазила стриктно разпоредбите, но ето че в Контиолахти тестът й отново се оказва положителен“, коментира президентът на родната федерация по биатлон Екатерина Дафовска, която вчера навърши 45 години.

По тази причина Стоянова е поставена под карантина от IBU и финландските власти до 5 декември 2020 г. Под карантина за една седмица е поставен и Димитър Герджиков, което ще го възпрепятства от участие в днешния спринт за Световната купа. 

Стоянова и Герджиков отдавна живеят на семейни начала и имат дете, като по време на състезания и лагери винаги са настанени в една стая.

В събота беше дадено началото на новия сезон в биатлона с индивидуалната дисциплина на 20 км при мъжете и 15 км при жените. Даниела Кадева се представи най-добре от български биатлонисти в Контиолахти. Състезателката от Банско повали всички мишени на стрелбището и завърши на 41-ва позиция. 

Мария Здравкова сбърка пет пъти и финишира на 90-ото място, Милена Тодорова добави седем допълнителни минути към своето време и зае 91-ва позиция.

Победителка при дамите с чиста стрелба е Доротея Вийрер от Италия. Втора с една наказателна минута е Дениз Херман от Германия, а призовата тройка допълни Йохана Скотхейм от Швеция с 20 от 20.

Владимир Илиев се представи най-добре от нашите състезатели в класическата дисциплина при мъжете. Троянецът сгреши четири пъти и завърши 48-ми. Антон Синапов направи една грешка по-малко и финишира 56-ти, а Димитър Герджиков зае 81-ва позиция с шест наказателни минути. Дебютантът Владимир Оряшков сбърка 7 пъти и остана 101-ви. 

Победител в надпреварата стана младият норвежец Стурла Леграйд, който беше безгрешен на стрелбището. Йоханес Бьо и Ерик Лесер сбъркаха по един път и завършиха на втора и трета позиция.