Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на Световната централа (ИБУ), съобщи ДПА.

Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков. Стоянова даде положителна проба за коронавирус на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

"Това нарушава протоколите на ИБУ за COVID-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор", се казва в официално съобщение на централата. ИБУ също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови проби за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо да инфекцията. "Досега резултатите от пробите са отрицателни", съобщиха още от ИБУ.