Световното първенство по риболов на хищна риба беше открито в четвъртък вечерта в Девин. 15 национални отбора дефилираха в центъра на родопския град, аплодирани от гражданите и гостите на шампионата. Състезанията са в събота и неделя на река Въча до село Михалково. Организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България са зарибили участъка с повече от един тон пъстърва, която ще бъде и основният обект за риболов. Партньори на световното първенство са община Девин и Българския спортен тотализатор.

Шампионатът беше официално открит от вицепрезидента на световната централа ФИПС Игор Чиняков от Русия. За участие пристигнаха едни от най-големите майстори на спининговия риболов с изкуствени примамки в света. На Въча ще ловят световните шампиони от Полша начело с индивидуалния първенец Томаш Подкул. В състава на Русия е шесткратният шампион Алексей Шанин. Сред фаворитите са още лидерите в световната ранглиста Словакия и традиционно силните състави на Италия и Чехия.

„Радостен съм, че посрещаме най-добрите 60 състезатели от 15 национални отбора, които приветствам с „Добре дошли в България“. За нашата страна е чест да приеме шампионат от такъв ранг“, написа в приветствието си до участниците спортният министър Андрей Кузманов.

„Надявам се, че като домакини ще създадем такава организация, че първенството да се превърне в спортен празник за всички участници“, каза президентът на БФРС Георги Михайлов.

Пред националния отбор на България, в който са шестият в ранглистата Георги Гетов и осмият Тодор Костадинов от КСР „Михалково“, поставената цел е място в тройката на отборното и индивидуалното класиране. Нашите разчитат и на това, че познават отлично река Въча, на която се провежда републиканското първенство.

„Традиционното провеждане на риболовни първенства на национално и международно ниво потвърждава стремежа ни към приемственост, която ние приветстваме и подкрепяме“, заяви председателят на СЛРБ инж. Валис Василев.

За Девин това е пето световно първенство в пъстървовите дисциплини, а градът е един от най-популярните в Европа за провеждане на международни състезания.

„Девинският регион е известен със своя лов и риболов, с прекрасната си природа и исторически забележителности, което ни прави съпричастни към това световно събитие“, подчерта кметът на Девин Здравко Иванов.

Състезанията в риболова на пъстърва са много атрактивни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в търсене на пъстървата. Разрешените примамки са блесни, воблери и силиконови имитации. Уловът се отчита на бройка, без значение от размера на рибата. Лови се с куки без контри, а всяка хваната пъстърва се пуска обратно във водата.