Бившата лекоатлетка Розка Станчева, за която много се говореше преди месец след шокиращи кадри в интернет, е назначена в спортното министерство. Това съобщи Радостин Василев. Спортният министър обясни, че също като всички хора се разчувствал, когато видял кадрите как 90-годишната баба Розка, донесла над 100 медала на България, рови в боклука, търсейки препитание. 

"Назначена е в ММС от 16 май. Видях видеото, което предизвика емоции в мен, както и в другите граждани. На кадрите се вижда как жената рови в боклука... Взех мерки. Тя, а и много други пенсионери не заслужават тази съдба. Трябва да има пожизнени пенсии за шампионите на България", коментира Радостин Василев в студиото на БНТ.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Попитан на каква длъжност е назначена Станчева, той обясни: "Тя е полезна с това, че може да ни научи да бъдем преди всичко хора. Активен спортист на 90 г. с под 200 лева пенсия... Най-малко историите, които разказва, ни показва как трябва да се отнасяме към шампионите. С това назначение мисля, че давам пример на колегите как с едно малко нещо можеш да промениш живота на човек".

Радостин Василев коментира и напускането на професор Даниела Дашева, която беше негов съветник, но реши да подаде оставка. "Аз поканих г-жа Дашева да помага и да работи още при първите избори през април 2021 година. Тя имаше определени политически зависимости от БСП, които мен не ме касаеха, защото аз я бях поканил като експерт. Не мога да имам разногласия с нея, защото тя се занимаваше с комисията за олимппийска подготовка и спорт за високи постижения. Като такъв експерт я бях поканил в министерството на спорта", каза Василев. 

"Не съм я питал и не съм търсил нейното мнение в други сектори на спорта, поради две основни причини. Експертизата на проф. Дашева е много тясно специализирана, а за управляваш министерство, каквото и да е то, трябва да имаш доста по-широк спектър от възможности и знания. Тя е много приятен човек, в един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Прочетох критиките относно това кой трябва да бъде министър и кой да управлява. Истината е, че тя би била прекрасен директор на дирекция „Спорт за високи постижения“, но в никакъв случай не може да бъде управляваща цяло министерство", добави Радостин Василев.

"Имам положително отношение към нея. Не търпя по никакъв начин някой да използва своята позиция, за да лобира за определени неща да се случват. Не казвам, че тя го е правила. Без значение дали е професор Дашева, или който и да било. Реформите, които правим, запушват течовете в системата. Министерстото работи в антикорупционна обстановка. Обществото трябва да знае всичко. Всичко е публично", добави спортният министър.