По ирония на съдбата България започна европейското първенство в Тирана с „нула“ и го завърши с най-гръмкия си успех през новия век, а и за последните 30 години. Първо място в отборното класиране, вече не само при мъжете както миналата година, а и в общата подредба, а това не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести.

Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, а общо с тези в отделните движения отличията ни набъбват до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по нации сме убедителни победители, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че участвахме само с 13 състезатели, а изпреварихме държави с по 17, 19 (Украйна), че и 20 (Турция) представители.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

За последно петима шампиони имаме през 1992 г. в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов мачкат в първите четири категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов е паметна, защото е спечелена с успех над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло е победен. Иначе, в името на рекорда, най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987 г. в Реймс, когато седмина наши щангисти печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките.

Сега в албанската столица от десетте ни участници при мъжете, осем спечелиха медали, един се нареди на четвърто място и един на пето – впечатляваща успеваемост. В Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. И още - във „вундертима“ на Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато. Общо от десетимата българи 4 са под 20 години, което е отпратка към бъдещето на родните щанги.

Старши треньорът Иван Иванов вече може да се похвали, че под негово ръководство само в последните 5 години българските щанги спечелиха от световни и европейски първенства 174 медала, 67 от които златни. И България отново е сред най-добрите, сред елита във вдигането на тежести. А със сигурност олимпийският шампион няма да спре до тук. Стига да го оставят да работи…

„Историческият успех в Албания е два пъти по-ценен, защото е въпреки цялата агресия срещу националния отбор и специално срещу Иван Иванов. Те бяха без подкрепа, без дори разбиране на многото проблеми, стоварили се връз тях напоследък. Наложи се да платим с лични средства участието на световното за мъже м.г., след това отказахме домакинство на европейското, както и участие на младежкото световно, което ни лиши от няколко медала. Поздравявам състезателите, старши треньора и останалите от щаба, които бяха подложени на безпрецедентен и непредизвикан натиск в последните месеци. А може би трябва да поздравим и Неделчо Колев, който след всичко сторено дотук срещу щангите в последната година, излезе да награди българските медалисти сега в Тирана..“, смята Ариф Маджид, избран за президент на Българската федерация и все още невписан в съда заради юридически хватки вече повече от година.



Така, подобно на представянето ни на това европейско първенство, Иван Иванов пое от нулата националния отбор на България през юни 2011 г., за да го изведе до европейския връх и до феноменален успех в последните няколко години.

За това старши треньорът остана ден по-късно след състезателите в Тирана - за да се увери, че печелим Купата на отборен шампион… Защото само той си знае какво му струваше това отличие, след като в последните няколко месеца получи у нас редица удари под кръста, унижения, обиди от най-високо ниво, атаки да отнемат национални състезатели за друга държава, опити за уволнение и интриги. Точно заради това този трофей вероятно е изстрадан и със значението на олимпийското му злато от Барселона 1992.

Точно легендарният Иван Иванов и възпитаниците му, които носят слава на България, трябва да се нарекат истински българи, а не футболистите ни, които видяхме как станаха за резил снощи, записвайки унизителна загуба с 2:5 от Грузия.

 
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПО НАЦИИ – ТИРАНА 2022

Класиране само в двубоите


                            Зл.   Ср.   Бр.   Общо
 1. България        5       1       2         8
 2. Украйна          2       4       1         7
 3. Армения         2       3       2         7
 4. Турция            2       3       2         7
 5. Италия            2       2       0        3
 6. Франция         2        0       2        4
 7. Грузия            1        3       2         6
 8. Норвегия        1        0       1         2


Класиране общо с движенията

 1. България       13        5        5           23
 2. Украйна           7        9        5           21
 3. Турция             6       10       7           23
 4. Италия             6        2        2           10
 5. Франция           5        2       2             9
 6. Армения           4        9       6           19
 7. Грузия               4        7       5           16
 8. Норвегия          4         0       1             5