ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Страшен скандал се развихри в шахмата. Световният шампион Магнус Карлсен се оттегли демонстративно след първия си ход от партията срещу 19-годишния американец Ханс Нийман от онлайн турнира "Julius Baer Generation Cup". Причината: тийнейджърът е обвиняван, че ползва помощ от изкуствен интелект чрез... анални топчета.

Нийман започна с белите фигури, а лидерът в ранглистата с черните, след което изключи стрийма си на платформата Chess24. Така последният изпълни изискването за отказ от партия - изиграване на поне един ход.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В основата на протеста е сензационната загуба на Карлсен от Нийман в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис. Още тогава се появиха обвинения, че талантът от САЩ мами.

Карлсен беше в серия от 20 партии без поражение, преди да победи Ян Непомнящий и да направи реми с Левон Аронян.

"Ако проговоря, ще си докарам неприятности", написа Карлсен в "Туитър", цитирайки Жозе Моуриньо.

31-годишният норвежец получи подкрепа от най-силния играч в блиц шахмата и №8 в света - Хикару Накамура, който е на мнение, че Нийман използва външна помощ. Твърдението, че тийнейджърът използва вибриращи анални топчета първоначално звучеше като шега, но вече попадна в редица авторитетни шахматни издания. Те му подсказвали ходовете чрез изкуствен интелект.

Подразнен от обвиненията, Нийман изрази готовност да играе гол. Същевременно той призна, че като дете мамел на турнири с Chess AI. Американецът обаче подчерта, че това е останало в миналото.

Очаква се Карлсен да продължи участието си в "Julius Baer Generation Cup". До момента той отказва коментар относно протеста си.

Несъмнено това е най-големият скандал в шахмата, стигнал до оттегляне на най-сериозната фигура в играта от един от най-престижните турнири, поне от 2006 година насам. Тогава се разгоря "Тоалетната война" в Елиста, където Веселин Топалов и щабът му обвиниха Владимир Крамник, че използва подсказване в тоалетната, която често посещава, по време на мача за световната титла. Българинът загуби обединителния сблъсък за световната шахматна корона.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК