Началото на новия сезон в НФЛ, най-популярната спортна лига в САЩ, стана поредната възможност за привличане на вниманието на борбата срещу расизма и полицейското насилие в страната.

Преди началото на мача между шампиона Канзас Сити Чийфс и Хюстън Тексанс играчите на двата отбора се прегърнаха и запазиха едноминутно мълчание. На екраните на „Ероухед Стейдиъм“ течаха надписи „Трябва да сложим край на расизма“ и „Трябва да сложим край на полицейското насилие“.

Най-неочаквано за всички, голяма част от зрителите по трибуните освиркаха играчите на двата отбора. Заради рестрикциите, въведени в борбата с ограничение на коронавируса, на стадиона имаше около 16 000 посетители, което е 22% от целия капацитет на съоръжението.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Реакцията на феновете беше израз на тяхното отношение към играчите, които получават милиони и живеят в тузарски квартали, а заради това рядко се сблъскват с полицейско насилие и расизъм. Състезателите по американски футбол са спортистите с най-големи заплати в САЩ.

В израз на своя протест играчите на Хюстън Тексанс дори не излязоха на терена за изпълнението на американски химн, както и на песента "Lift ev'ry voice and sing", която се счита за химн на афроамериканците.

От своя страна футболистите на Канзас Сити Чийфс останаха прави при изпълнението на химна. Единственото изключение е Алекс Окафор, който коленичи и вдигна ръка. Този начин на протест срещу расизма беше въведен от бившия куотърбек на Сан Франциско 49-ърс Колин Каперник през 2016 г.

Шампионите от Канзас Сити започнаха с победа защитата на титлата си, след като се наложи с 34:20. Куотърбекът Патрик Махоумс направи три подавания за тъчдаун. Новобранецът Клайд Едуардс-Хилейр дебютира успешно като рънинг бек, завършвайки с един тъчдаун за победата.