ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Ръководството на Обединени спортни клубове ЦСКА обяви, че ще подаде жалба срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради „целенасоченото унищожение“ на „червените“. Това обяви на пресконференция председателят на организацията Георги Калчев.

Претенциите на „армейците“ са свързани предимно със състоянието на техните спорните бази, което според Калчев, се дължи на неправилна държавна политика относно развитието на спорта у нас.

„Загубихме плуването, вдигането на тежести и продължаваме да губим традиционните за клуба спортове. Принудени  сме да подадем жалба до Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като не можем да продължим да съществуваме. В момента нямаме и половината клубове отпреди, и то съвсем целенасочено. В годините ни прехвърляха от едно ведомство на друго, станахме дори търговско дружество... Жалко е, че трябва хората, които сме прославяли България, да си търсим правата извън нашата държава. Години наред съвестта ни не ни позволяваше да съдим родната си", каза Калчев и подчерта, че клубовете на ЦСКА хем са като другите, хем само те имат непреодолими проблеми с базите и с наемите.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Неговите думи бяха потвърдени от Иван Белев, председател на клуба по хандбал. „Преди 20-30 години не се плащаше наем, защото  инвестициите, направени в клуба и базата, се признаваха за разход. След това наемите станаха приемливи, преди няколко години се вдигнаха 5 пъти, а когато минаха към Спортни имоти, наемите скочиха 10 пъти. А няма никаква сигурност - договорите не се сключват за 3, 5 или 10 години, а за една година, като с едномесечно предизвестите могат да го прекратят и след два месеца. Освен наем се плаща данък сгради, такса смет и т.н. Разходите ни надхвърлят 50 000 лева за година. Казаха ни да участваме в проекти, като напишем всичките си разходи. Направихме проект за 100 000 лв, от които 50 000 бяха само за наеми, данъци и такси. Отпуснаха ни 5000 лв. Как да работиш при тези условия? За първи път в историята  ни хандбален клуб ЦСКА няма нито един отбор – нито за мъже и жени, нито за юноши и девойки“, каза с огорчение Иван Белев. 

Председателят на клуба по гимнастика Иван Танкушев разказа още по-фрапиращ случай: „С дарение на родители на нашите деца направихме ремонт и значителни подобрения в залата, за да бъде по-уютно на състезателите. В резултат на това ни… вдигнаха наема! Защото залата станала по-хубава!“.

Председателят на боксовия клуб Михаил Таков бе възмутен, че клубовете са принудени да плащат парно, ток и вода на промишлени цени. „Когато ЦСКА премина от Mинистерството на отбраната към Mинистерството на младежта и спорта, основанието бе в две думи – отпаднала необходимост. Ние се надявахме, че това е за добро – все пак в ММС работят хора, които разбират и милеят за спорта. На всеки нов министър сме писали писма с надежда да получим разбиране, но всичко бе напразно.  Сега и до новия министър писахме, надяваме се  нещата да се подобрят. От нас искат да плащаме наем, а в същото време ни карат да подписваме договор, че ще предоставяме безвъзмездно залата за тренировки на децата от спортното училище и спортните школи. Всички наеми, такси и ремонти са за наша сметка, а плащаме консумативите на промишлени цени“, каза Таков.

Диана Чакалова от клуба по акробатика, разказа, че децата и  национални състезатели са принудени да тренират при изключително лоши условия.

„Заради вандалски прояви най-добрите ни състезатели тренираха в студена зала, а 4 месеца бяхме и без прозорци. Всичко плащаме с наши лични средства, плащаме и такса смет, а нищо не се извозва“, разказа Чакалова.

Георги Калчев говори и за тържествената церемония по връчването на ежегодните награди на най-добрите спортисти, треньори и отбори. Тя ще се проведе на 31 януари (сряда) от 19 часа в Централен военен клуб. "Ще бъде събиране на всички поколения и спортове на клуба. Поканени са всички шампиони. Ще има спектакъл с богата музикална програма и различни спортни прояви. Около 25 награди ще бъдат връчени на най-добрите спортисти, отбори и треньори", обясни Калчев.