Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах призна, че отложената за догодина Олимпиада в японската столица Токио може и окончателно да бъде отменена, ако пандемията с коронавирус не бъде овладяна. Германецът е съгласен с позицията на Япония, че 2021 година е „последният шанс“ за провеждане на отложените Игри, подчертавайки, че отлагането им не може да продължи вечно. Игрите не са били отменяни никога в историята с изключение на двете световни войни.

Както е известно през март Летните олимпийски игри в японската столица бяха отложени за 2021 година заради COVID-19, който отне живота на стотици хиляди в световен мащаб и блокира международния спорт и пътуванията.

„Честно казано, разбирам позицията на Япония, защото не може вечно да бъдат назначавани на работа 3000 или 5000 души в организационен комитет. Не може всяка година да променяш целият спортен календар за всички водещи федерации. Не може атлетите да продължават да живеят в несигурност“, започна Бах пред BBC и добави, че реорганизирането на Олимпиадата е „огромен риск“.

„Основахме един принцип и той е организирането на тази Олимпиада в безопасна среда за всички участници. Никой не знае как ще изглежда светът след година и два месеца от днешна дата, така че трябва да разчитаме на експертите“, добави президентът на МОК.

„Не искаме това. Защото олимпийският дух е свързан с обединяването на феновете и тъкмо това прави Игрите толкова уникални – че те са на Олимпийския стадион, всички привърженици от различните краища на света са заедно. Бих искал малко повече време за консултация с атлетите, със СЗО, с японските партньори“, продължи Бах.

МОК вече задели 800 млн. долара за подкрепа на организаторите и спортните федерации заради допълнителните разходи от отлагането на Олимпиадата.

Според данните от последния бюджет, Игрите щяха да струват 12.6 млрд. долара, поделени между организационния комитет, правителството на Япония и Токио.

„Ако научихме едно нещо от тази криза, то това е да гледаме към важните неща. Така че концентрацията върху тези важни неща трябва да се отрази и в организирането на Игрите…не трябва да има никакви табута“, завърши Томас Бах.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!