Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева определи като "политическо шоу" решението на Световната антидопингова агенция (УАДА) да забрани на руските спортисти да участват на олимпийски игри и световни първенства за своята страна в следващите 4 години. Наказанието е единодушно и беше взето на заседание на Изпълнителния комитет на агенцията на 9 декември. 

Според Робева то не е справедливо. Правата на уличените в употреба на допинг спортисти трябва да бъдат отнемани завинаги, докато "чистите" атлети да получат разрешение да се състезават на големи първенства.

"Знак е, че Русия надига глава и ще търсят всякакви възможности да я ударят, където могат. Русия е силна в спорта. Само за наивниците това решение е справедливо. Който следи спорта, не може да не осъзнае, че едни рекорди не могат едните да ги постигат с допинг, а другите без нищо. Такива свръхчовеци няма. Да оставим това, че аз съм присъствала на олимпийски игри, в която нямаше допинг контрол и знам какво ставаше в Америка - хвърчаха рекорди, взимаха се медали. Това е наистина политическо шоу. Това е грозно, защото удря млади хора, удря деца", коментира в студиото на bTV Нешка Робева. 

"Нашият спорт например няма никаква необходимост от допинг. Даже допингът би пречил. Как така ти ще удариш една държава?! В такъв случай трябва да се вземе решение, че тези състезатели се допускат индивидуално да участват. Но аз съм абсолютно убедена, че Русия ще направи паралелни игри и много състезатели ще участват, и големите рекорди ще бъдат там", продължи Робева. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Това го правят всички. Не сме наивници. Хайде да не правим и ние пропаганда. Ние сме потърпевши от това. Който е хванат с допинг, нека да му се отнемат правата, да му се отнемат завинаги правата. Не са един и два случаите, в които самите спортисти признават, а държавата прикрива. Щом като спортът стана политика, след като всички политици се снимат с шампионите... От тук нататък трябва да си вадим заключения", добави легендата. 

В момента Робева пътува из България заедно с най-новия си спектакъл - "Шоу без име". "Това е спектакъл с много имена. Тъй като ние не успяхме да изберем името, той си остана "Шоу без име", но с много съдържание. Правя го вече трета година. Тази година в 10 града. Събираме средства, до стотинка всичко отива за подпомагане на талантливите деца на България, предимно на спорта и най-вече на Левски. Този клуб ръководя от години, дал е на България почти всички шампиони. Много други клубове се захранват с наши състезатели, ние ги произвеждаме", разясни тя.

"Шоу без име" вече беше представено в 8 града, като предстои възпитаниците на Робева да излязат на сцените в София (11 декември), Пловдив (14 декември) и Стара Загора (15 декември). Спектакълът може и да акостира във Видин, а средствата от продадените билети да отидат за подпомагане на филхармонията в града.

Чрез "Шоу без име" Робева и екипът ѝ помагат и на малката Йордана от Радомир, която страда от проксимален бедрен дефицит. "Това е удивително. Ние се обръщаме към публиката, след като са си купили билети хората, с един призив да помогнем на малката Йордана да бъде като тези деца, да може да играе, да се смее, да се радва. До тук, от тези 8 града, сме събрали приблизително 10 хиляди лева. Смятам, че те ще се увеличат", оптимист е Нешка Робева.