Ръгбито в момента е един от най-коментираните спортове по света. Не са малко хората, които следят провеждащата се от 20 септември до 2 ноември световна купа в Япония. Ръгби е спорт, който е развит на британските острови, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР, но печели все повече последователи по света. Дори разновидността с отбори по седем играчи вече е част от програмата на олимпйските игри, а Фиджи спечели златните медали в Рио през 2016 г.

България не е част от елита на ръгбито и затова е истинско чудо, че българи са избрани да бъдат част от британски тим. Началото на този невероятен прецедент е поставено преди девет години, когато „Джентълмен ъф Албиън“, основан от англичанина Едуард Никълс, пристига в София и на 21 август 2010 г. играе срещу българския Мърфис Мисфитс. Нашите представители печелят с 40:26, а Стефан Дойчев е избран за Играч на мача. Оттогава той е поканен да се включи към британския клуб, който участва само в демонстративни мачове за популяризиране на ръгбито по света.

„Това е туринг ръгби тийм. Играчите са непрофесионалисти, които се събират на дадено място в един конкретен уикенд. Целта е да се изиграе мач и да се забавляват. Всяка година има поне по две турнета, както и коледен мач в Лондон. Последното ни участие беше във Виена срещу Донау Пайрътс и загубихме с 14:48. Въпреки поражението се представихме много силно срещу отбор, претендиращ да стане шампион на Австрия. Имаше още един българин в състава на Джентълмен ъф Албиън – Николай Хинов. В отбора е и друг наш сънародник – Стефан Хранов, но той не игра във Виена“, коментира Стефан Дойчев пред БЛИЦ СПОРТ. (на снимката е крайният вдясно сред клекналите).

В отбора участват играчи от много националности. Има хора от Ирландия и Шотландия, аржентинци, германец и американец. Голяма част от ядрото на отбора са военни – служещи в британския флот и военновъздушните сили. Като цяло играчите не тренират заедно. Единствено има вероятност в петъка преди даден мач да направят съвместно занимание, но въпреки това печелят повече от половината си срещи.

„Мачове са провеждани в почти всички европейски страни. Малко са местата, на които отборът не е гостувал. Където и да отидем, ръгби традицията и културата е идентична. Има сплотеност и винаги намираме много нови приятели“, допълни Дойчев.

Николай Хинов и Стефан Хранов също са част от Мърфис Мисфитс, който по своето същество също цели популяризирането на ръгбито. Клубът дава възможност на всички, които имат интерес и желание да видят какво представлява този спорт. Отборът провежда тренировки два пъти седмично на спортен комплекс „Бароко“.

„Всеки желаещ може да се включи в тренировките. Няма нужда от предварителни знания и умения по ръгби. Ние ще ги научим на всичко. Първите стъпки, които всеки прави е включване в традиционната съботна игра на тъч. Това е самостоятелен спорт, който се играе в доста европейски държави, както и в Нова Зеландия и Австралия. Тъч е безконтактен, смесен спорт, където едновременно участват мъже и жени. Въпреки че няма физически контакт, спортът е много динамичен и удовлетворението след игра е огромно“, обясни Стефан Дойчев.

В момента се развива Асоциация България Тъч. Това е нова неправителствена организация, която се опитва да развива спорта на местно и балканско ниво. На 13 октомври ще се проведе първият държавен шампионат по тъч с участието на пет отбора. Надпреварата ще се проведе в рамките на един ден. Всички заинтересувани са добре-дошли на терените на Локомотив (София).

Стефан Дойчев взе отношение и по течащия в момента световен шампионат по ръгби в Япония. Той разказа и изключително любопитен момент, направил България част от световната купа и мача на нейното откриване между Япония и Русия (30:10).

„Малко известен факт е, че световната купа по ръгби е третото по гледаемост спортно събитие в света след световното по футбол и олимпийските игри. Първата голяма изненада на провеждащия се в момента шампионат беше победата на домакините над Ирландия с 19:12 в събота. Както винаги, фаворити са Нова Зеландия, трикратен световен шампион. Аз лично се надявам тази година Купата да дойде в страна от Северното полукълбо – Англия, Ирландия, Уелс, а защо не и Франция. Със сигурност ще спечели този, който най-добре съхрани силите си.“

„Невероятното е, че двама ентусиасти - Рон и Джеймс, тръгнаха от Англия и стигнаха до Япония на велосипеди, носейки свирката (на снимката вдясно), с която беше свирен мачът на откриването на световната купа. Целта им беше популяризиране на световната купа. София беше част от маршрута, а клубовете Мърфис Мисфитс и Локомотив организираха приятелски мач за посрещане на двамата. След срещата имаше организирана беседа с тях и на двамата беше пожелан успех и лек път. За щастие се справиха и доставиха навреме свирката“, сподели Стефан Дойчев.

Стефан Дойчев (със зелената вратовръзка) заобиколен от Рон и Джеймс (двамата с рекламни якета на спедиторска фирма)