Русия призна за първи път официално за системен допинг по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година. Шефката на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Ана Анцелович споделя, че е имало институционален заговор, но в него не са замесени нито руското правителство, нито държавният глава Владимир Путин, които не са знаели за това.

„Високопоставен служител на РУСАДА системно е сменял проби от урина на атлети, употребявали вещества за по-добри резултати”, признава Ана Анцелович пред New York Times. Тя говори, че това не е бил организиран от държавата допинг, а отделни криминални личности са се възползвали от дупките в системата.

Служители на държавните служби за сигурност се грижели за отстраняването на шишетата с урина от допинг проби. В същото време дългогодишен високопоставен служител на спортното министерство в Русия е нареждал на използвалите допинг спортисти бързо да им се доставят вещества, които да ги изчистват от забранените субстанции.

От страна на различните спортни федерации в Русия досега винаги са се отричали всички обвинения за използването на допинг, въпреки че според Световната антидопингова агенция (УАДА) близо 1000 руски атлети от 30 различни спорта са се възползвали от системния допинг.