Едмънтън Ойлърс спечели с 5:3 гостуването си на Флорида Пантърс и намали на 2:3 пасива си във финалната серия за Купа Стенли. Успехът на канадския тим е нещо невиждано, тъй като за първи път в историята на НХЛ отбор печели пети мач от плейофите като гост, след като е губил с 0:3 в серията.

Капитанът на Едмънтън Конър Макдейвид блесна с два гола и две асистенции за успеха. Той стана първият хокеист в Лигата, записал два поредни мача с по четири точки във финална серия за Купа Стенли. 27-годишният канадец вкара едно попадение и направи три голови подавания за триумфа на тима си с 8:1 в четвъртия двубой срещу „пантерите“.

Конър Браун, Зак Хайман и Кори Пери също се разписаха за победата на Ойлърс като гост в петата среща от плейофа за Купа Стенли. Евън Бушар направи три асистенции, а вратарят Стюърт Скинър завърши с 29 спасявания.

Евън Родригес и Матю Ткачък се отличиха с по един гол и една асистенция за Флорида. Оливер Ексон-Ларсон също беше точен, а Сергей Бобровски отрази 19 удара към вратата си.

Шестият мач от серията ще се играе в Едмънтън на 22 юни (събота) от 3:00 часа рано сутринта българско време.

Историята на НХЛ познава само един случай, при който отбор е ликувал с Купа Стенли, след като е изоставал с 0:3 в серията. Това се случва през 1942 г., когато Торонто Мейпъл Лийфс обръща Детройт Ред Уингс.