Нов допинг скандал удари руския спорт. Авторитетният вестник „Таймс“ твърди, че има системна употреба на стимулиращи препарати в националния отбор на Русия по плуване.

Само седмица, след като олимпийската бронзова медалистка в бруста Юлия Ефимова призна за положителна проба за мелдониум, британското издание направи разкрития са системата на употреба да допинг в „сборная“.

„Таймс“ се позовава на доклад на независима комисия на Международната антидопингова агенция (WADA), който твърди, че д-р Сергей Португалов е в основата на снабдяване и принуждаване на спортистите за употреба на стимуланти. Според информацията от 2009 г. насам, когато Португалов започва работа с отбора общо 23-ма руски плувци са хванати с допинг.

Източник от отбора разкрива, че в базата има цяла фармакологична лаборатория, а двама плувци са дали положителни проби за ЕРО (еритропоетин), но никога не са били наказани.

Това е поредната серия с допинг обвинения срещу руския спорт. В последните седмици десетки местни спортисти се оказаха с положителни проби за мелдониум. През миналата година избухна голям скандал с лекоатлетите, които получиха забрана за участие в международни състезания. Вчера се оказа, че има десетки положителни проби сред борците. Щангисти също бяха хванати с употреба на стимуланти.