Посланикът на Китай в България Джан Хайджоу гостува в „Би Ти Ви“ и разкри последната си информация относно издирването на Боян Петров под връх Шиша Пангма. Той разкри, че двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес. Хайджоу каза също, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист.

По думите на Джан Хайджоу китайските спасители вчера са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Китайският посланик разкри, че днес няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като подчерта, че това зависи от конкретната ситуация.

Китайският посланик у нас показа в СНИМКИ стихиите в реално време на връх Шиша Пангма, където изчезна Боян Петров (ВИДЕО)