Във връзка с последните събития, разтърсващи шахматното движение у нас и по повод подготвяното за 2 септември общо „обединително“ и учредително събрание в град Велико Търново, УС на Българския шахматен съюз 1931 излезе с остра декларация.
 
 
Уважаеми шахматисти, драги колеги, представители на медиите!

Във връзка с последните събития, разтърсващи шахматното движение на Република България и по повод на подготвяното за 02.09.2017 г. общо, „обединително“ и учредително събрание в гр. Велико Търново, заявяваме следното:
 
На 19.08.2017 г. от 14.00 ч. в гр. Пловдив клубовете-членове на БФ Шахмат (БФШ) отказаха да се разграничат от досегашното порочно, умишлено и упражнявано през продължителен период от време управление.
 
Именно ОС на БФШ, в качеството му  на оторизиран по ЗЮЛНЦ орган, трябваше да се произнесе относно нарушенията на Устава на БФШ -  неутвърждаването на договорите над 5 000 лв. от УС, липсата на бюджети, липсата на финансов контрол, липса на достатъчна оригинална документация, липсата на  комуникация с международните шахматни и разследващи институции, довели до източване, непосилна задлъжнялост и невъзможност за НШО да изпълнява основните си цели и предназначение.
 
Пак в този смисъл, Общото събрание на БФШ на 19.08.2017 г. отказа да се разграничи от: 
     - Финансовите злоупотреби и схеми, установени от проверките на ММС, за източване на огромни средства от БФ Шахмат, включително и към офшорна сметка;
     - Действията на лицата, без чието знание и участие тези схеми са били невъзможни и които бяха изрично посочени от ММС - Президент и Изпълнителния директор на БФШ в периода 2011-2014, членовете на Управителния и Контролния съвет през същото време.
     - Неадекватната и абсолютно незаконосъобразна реакция на УС относно сигналите за злоупотреби, което лиши  от състезателни, съдийски, организаторски, клубни и треньорски права колегите Кирил Георгиев, Методи Стойнев и Симеон Стоичков.
     - Вместо лична отговорност и самокритика,  вината за напрежението в една „мила“, беззъба и сладникава декларация беше прехвърлена върху медиите, които, напротив, манипулирани от БФ Шахмат, в продължение на години премълчаваха фактите, заливащи ни отвътре и извън страната.  
 
Оценяваме посочените по-горе, а и други подобни действия, като пагубен рецидив, защото поставиха началото на разкола и предизвикаха остра международна реакция, довела до изключването ни от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и продължаващо вътрешно и международно разследване на действията на лица, управляващи и в момента българския шахмат.
 
Вместо разследване и стремеж към започване на чисто, ставаме свидетели на иницииране на задкулисни сделки, безпринципно кадруване с цел „незаменимите“ да останат в спуснат отгоре списък, резултат от  сговор за разпределение на постове по квоти, предприет зад гърба на избирателите и извън демократично работещите дискусии в клубовете, комисиите и ОС. 

По този начин ще се осъществи вливане на стари ръководни кадри, отживели практики на лична зависимост, търговия с влияние и вредни рефлекси на клиентелизъм в организацията и управлението на нова Национална шахматна организация (НШО)! И не на последно място – ще продължава замитането на следите и достигане на заветния давностен срок! Това означава да оневиним и легитимираме отново лицата, отговорни за спорното управление на БФШ и на практика да ги освободим от отговорност, като им оставим  възможността да влияят и върху течащото в момента разследване. 

Не може да става и дума за обединителни контакти и компромиси със законността единствено в името на спасяването на лиценза. Не това очакват от нас държавните и международните институции. Можем да се обединим, но само около разграничаване от досегашните начини на финансово и кадрово управление на шахматното движение, към което бяхме призовани от представителите на ФИДЕ, ЕШС и ММС. Както и посочване на виновниците за сегашното състояние.
 
Създаването на нова шахматна организация със стари лица от предишното управление на БФ Шахмат не само няма да разреши възникналите проблеми пред шахматното ни движение, но ще ги задълбочи още повече. Ние от БШС 1931 няма да участваме по никакъв начин в  задкулисни разговори за бъдещето на любимия  спорт зад гърба на нашите членове и избиратели с  бивши членове на УС на БФ Шахмат, довели българския шахмат до невиждан национален и международен скандал и изолация.
 
В подкрепа на всичко изложено дотук, настояваме министърът на спорта незабавно да уведоми Международната шахматна организация (ФИДЕ) за своята заповед, с която отказа подновяване на лиценза на БФ Шахмат след изтичането му. И за да не оставя впечатление за безпринципна, задкулисна стъкмистика зад гърба на гражданите – да сезира прокуратурата да провери лицата от УС на БФ Шахмат и щатните служители (както и семействата им и свързаните с тях лица) за неправомерни транзакции и незаконно забогатяване през последните седем години.
 
Нашата категорична позиция е за пълна промяна в управлението на българския шахмат, такава, каквато очакват от нас ФИДЕ и ЕШС, както и българските деца и техните родители. Само така българското шахматно движение ще може да изчисти името си и ще може да заеме отново своето достойно място сред европейския и световен шахмат.