Повече от 1000 руски спортисти в над 30 летни, зимни и параолимпийски спортове (включително футбола) са били облагодетелствани от подкрепяната от руската държава допингова програма на местния спорт. Това твърди уважаваният професор по право Ричард Макларън във втория си доклад.

Днес той представи на Международната антидопингова агенция (УАДА) разследването си във връзка със системата за употреба на допинг от руски спортисти, които са били подкрепяни и прикривани с участието на самата държава. Направени са изследвания на спортисти в периода 2011-15 година.

„Можем със сигурност да потвърдим данните, че е имало прикриване след 2011 година, което продължило и след олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Прикриването включва институционална намеса, за гарантиране на спечелването на медали. Втората част от доклада разкрива безпрецедентен размер на доказателства за участието на спортисти в схемите“, призна Макларън на пресконференцията в Лондон.

„Имаме доказателства за над 500 положителни допинг проби, които първоначално са били обявени за чисти. Сред тях има и такива на световно известни спортисти, чиито резултати са били фалшифицирани“, допълни професорът.

„Резултатите говорят сами. Руснаците печелят 24 златни, 26 сребърни и 32 бронзови медала на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Нито един от тях тогава не е дал положителна проба. Повторната проверка показва различни резултати. Това демонстрира до каква степен руският олимпийски отбор е покварил олимпийските игри.“

„Един от уроците, научени след Лондон 2012, е решението да не се използват официални набори за взимане на допинг проби. С указание на тогавашния министър на спорта Витали Мутко и на неговия заместник Юри Нагорних допинг контролът е бил извършван „под масата“. Неофициалните проби са били изследвани и ако е имало съмнение, че спортистът няма да може да премина през официален тест, той си е оставал у дома и не е отивал на състезание.“

„Вероятно никога няма да знаем пълния размер на допингираните спортисти. Желанието да се спечелят медали напълно е заличило моралния и етични компас на тези атлети. Те напълно са загърбили олимпийските ценности и феър плей. Доказателствата сочат, че от години големите международни състезания са били сцена на истински грабеж от страна на руските треньори и спортисти. Те са се състезавали по нечестен начин. Не само са лъгали своите конкуренти, но и феновете“, разкрива авторът на доклада.

Според проф. Макларън подмяната на пробите на урина е била честа практика по време на олимпийските игри в Сочи. Има доказателства, че на 12 руски медалисти от зимната олимпиада през 2014 година са били подменени пробите. При някои от тестовете са открити невъзможни за постигане от физиологическа гледна точка съдържания на сол. Това е доказателство за химическо въздействие върху допинг пробите. В тестовете на две хокеистки пък е открита мъжка ДНК.

Както е известно, първият доклад на Макларън разкри наличието на стотици положителни допинг проби преди Сочи 2014. Това доведе до частична забрана на руски спортисти за участие в Рио 2016. Това засегна най-вече лекоатлетите и щангистите. От друга страна целият параолимпийски отбор на Русия не беше допуснат до параолимпийските игри.