Поредни скандали се разиграха с базата на НСА в Несебър. Този път тя беше изорана от багери, което принуди ръководството на Националната спортна академия "Васил Левски" да свика извънредна пресконференция.

На представителите на медиите бяха показани видео кадри, от които ясно се виждат разрушителните последствия от прокопаните изкопи, изсечени дървета, забити на пясъка колчета и унищожена инфраструктура в учебния комплекс.

Ректорът на НСА доцент Пенчо Гешев категорично осъди незаконния акт на самоуправство и заяви, че ако багерите не напуснат комплекса, академичната общност на НСА ще организира нови протестни действия съвместно с Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Това намерение беше потвърдено от Кирил Апостолов, член на Изпълнителния съвет на НПСС, който допълни, че студентите няма да допуснат отнемането на базата и ще се борят с всички възможни средства.

В пресконференцията се включи и проф. Лъчезар Димитров, председател на Инициативния комитет на подписката в защита на базата и ректор на НСА доскоро. Той не спести квалификациите към извършителите и припомни баталните сцени от 2010 година, когато студенти и полиция влязоха в директни сблъсъци заради събарянето на портала на учебния комплекс.

Като очевидец на пораженията, завърналият се от Несебър ръководител на базата доц. Христо Константинов направи коментар на заснетия видео материал. Той изясни, че за имота върху който се строи, от три години тече следствена процедура в Бургаска областна прокуратура, а зад строителната фирма, чиито багери разкопават, стои името на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев.

Като ясен знак мащабите на ескалиралото напрежение в залата присъстваха и тримата зам.-ректори на НСА: проф. Даниела Дашева, доц. Николай Изов и проф. Димитър Михайлов. Навременната намесата на ректорското ръководство на Академията е предотвратила заминаването на студенти за протестни действия в Несебър през изминалите почивни дни. Това сподели ректорът доц. Гешев и се обърна към държавните институции за своевременни действия за запазване на публичната държавна собственост каквато е територията на учебната база.