„Ню Йорк Таймс“ публикува резултатите от свое разследване, което хвърля нова светлина на трагедията, който отне живота на 9 души в Калифорния в неделя. Сред тях бе Коби Брайънт, легендарна фигура за световния баскетбол, както и 13-годишната му дъщеря Джиана.

Пилотът на вертолета Sikorsky S-76B Ара Зобаян излита в 9 часа във фаталната сутрин от летището „Джон Уейн“ в Ориндж Каунти, за да стигне до „Камарило“, което е съвсем близо до спортната академия „Мамба“. Там се е провеждал турнирът по баскетбол за деца, на който са отивали деветимата, пише bg-voice.com.

Компанията "Island Express Helicopters", която притежава машината, е имала лиценз само за полети, при които няма никакви ограничения във видимостта. Във въпросната сутрин такова е имало, и то е било огласена в бюлетин.

Именно заради лошите условия и мъглата в определени райони около Лос Анджелис полицията оставя на земята своите машини за няколко часа, докато видимостта е пълна.

Мъглата идва от Тихия океан, който е зад хълмовете на Калабасас – точно там е най-гъста и именно там става катастрофата.

Пилотът е знаел, че при обявените условия, не е имал право да излети. Той не е разполагал с инструментите за навигиране в „специални условия“, което лишава машината му от лиценз за полет в мъгла и затруднена видимост. Тоест – този полет е неразрешен, незаконен.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Компанията "Island Express Helicopters" не коментира засега написаното от „Ню Йорк Таймс“, но е факт, че е спряла от днес всички свои полети.

Публикацията в изданието се позовава на Кодекса за полети (visual flight rules – V.F.R.) на САЩ. 

Разследването на полицията продължава, но вестникът дори изработи видеовъзстановка на полета. Според нея той е вървял безаварийно до момента, в който от наземния контрол са предупредили пилота, че лети твърде ниско и не може да попадне в техните радари за навигация. Което значи – те не могат да му помогнат с данни, докато е толкова близо до земята.

Зобаян следва като маршрут пътя на магистралата, която се вие от Лос Анджелис към мястото, където отиват и пътниците му. Това е традиционна процедура при полет в градските условия на региона. Но в един момент трябва да се издигне над хълмовете на Калабасас, а те са изцяло погълнати от мъглата, идваща от океана.

Влизането от напълно чисто небе в мъгливите условия на хълмовете, е вероятната причина пилотът да не прецени добре височината, на която трябва да вдигне машината. Не са стигнали около 8-10 метра (пак според изчисления при дигитална симулация), за да бъде преминато възвишението.

Ударът е бил при висока скорост и хеликоптерът е падал по хълма около 50-ина метра, след което се е запалил.

ВСИЧКО ЗА КОБИ БРАЙЪНТ ЧЕТЕТЕ ТУК!