България има втора титла на европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция.

Заслужи я Мария Александра Арнаудова в категория до 71 килограма. Състезателката на треньора Живко Николов от клуб Титан Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия. Арнаудова направи шест от шест сполучливи опита и приключи с двубой от 165 килограма (72+93).

В изхвърлянето българката преодоля последователно 66, 69 и 72 килограма, а в изтласкването се справи с 88, 90 и 93 килограма. Българката стана шампионка още в първия си опит във второто упражнение. Така Арнаудова извървя пътя до най-високото стъпало, след като миналата година на първенството в Кишинев, Молдова тя остана втора в категорията.

Втора сега се класира Йоана Йоница (Румъния) със 158 килограма (69+89) в двубоя, а последна на почетната стълбица се качи Лисон Форестие (Франция) със 152 килограма (68+84).

Другата българка в категорията Валентина Арнаудова се класира шеста в дебюта си на подобен форум. Тя също е представителка на Титан, където се подготвя под ръководството на Живко Николов. Валентина събра двубой от 137 килограма (60+77). 

България вече е с 16 отличия от шампионата на Стария континент. По-рано днес Бояна Костадинова (49 килограма) грабна бронз в двубоя, както и сребърни отличия в двете движения. 

Иначе Виктор Костадинов (67 кг) при взе три златни медала, като беше безупречен и в двете упражнения.

При 15-годишните Атанас Атанасов (55 кг) заслужи три сребърни медала. Николай Дончев (61) успя да изкове бронз в двубоя и в изхвърлянето, като в изтласкването се нареди четвърти. А Александра Николова (45) спечели бронз в двубоя и злато в изтласкването.