ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Новата голяма звезда на българския шахмат Нюргул Салимова даде официална пресконференция. Тя коментира представянето си на Световната купа в Баку и изрази благодарността си заради получената подкрепа от българи, живеещи по цял свят. Заедно с младата шахматистка, заела второто място в азербайджанската столица, пред медиите застана и нейният треньор Живко Жеков. Двамата говориха по проблема с българската шахматна федерация и пречките, които се получават от страна на световната централа (ФИДЕ).

„Благодаря за уважението и интереса. Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи. На 28 юли започна Световната купа по шахмат. Бях в Баку до 22 август. Спечелих шест мача. Победих бившата световната шампионка Ана Музичук, на финала изпуснах доста шансове срещу Александра Горячкина. Не спечелих Купата, но играх достойно. Може би опитът ми не беше достатъчен. Горда съм! Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят. Това ме зареди с положителна енергия. Показа ми, че трудът ми е оценен и хората ме обичат. Успях да придобия право да участвам на турнира на претендентите, който ще се състои в Торонто през 2024 година. Целта на турнира е да бъде определена противничка на световната шампионка по шахмат за жени. Ще се изисква огромна подготовка“, заяви Нургюл.

„Усещам, че вече всичко е различно след този успех. Самата аз съм по-уверена от шахматна гледна точка. Видях, че не съм далеч от най-добрите в света. Аз тренирам шах всеки ден. Трябва да се променят няколко неща, които си остават лични. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, защото това е доста сериозен турнир. Не се появява възможност всеки ден да играеш в турнира на претендентките. Продължавам още по-уверено, с още по-голям труд“, продължи тя.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

„Ако успявах да задържам спечеленото преимуществото, нямаше да съм втора в света. Напрежението, позицията на фигурите, часовникът. Всичко това са фактори, които влияят. Много известни шахматисти също са пропускали победи. На финала изпуснах две спечелени позиции. Вярвам, че беше заради напрежението. От неща, които не са свързани с шаха. Това е финал за Световната купа. В такъв момент в главата се въртят много мисли, които са достатъчни да разсеят състезателя“.

„Национален отбор може да създаде единствено лицензираната от министерството федерация. Това имах предвид, като казах, че ще се състезавам само за официалния национален отбор на страната. България в момента няма официален национален отбор“, каза още Нургюл.

Треньорът Живко Жеков направи коментар за успеха на своята състезателка. Той взе отношение и по проблемите в българския шахмат и отказът на международната федерация (ФИДЕ) да допусне до участие до световното първенство в Бидгошч предложения национален отбор.

„Горд съм и съм щастлив с успеха на Нургюл. Не беше лесно. За мен тя направи подвиг. Надявам се това да даде силен тласък за детския шахмат. От Бургас вчера ми казаха, че няма места в шахмат клуба. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат. Класирането ще стимулира, правителството, организации и спонсори, надявам се“, обяви Живко Жеков.

„Знаете, че българският шах в момента е разцепен от Международната шахматна федерация, която не допуска отбора, който ние сме изпратили като лицензирана федерация. В него е включена Нургюл. FIDE нарушава устава си и хартата си, но е решила, че ние не сме способни да провеждаме шахматен живот в България и ни е назначила едни хора от Албания, Румъния и България. Казала е, че тази комисия ще определя състава на България. Тази комисия е определила друг състав. Поканила е Нургюл в състава, но такъв състав, изпратен от нелицензирана федерация реално няма да представлява България. Нургюл няма да участва в отбор, който не вдига флага на България по законния ред“, добави той.

„Имаме представа какво трябва да включва един щаб. Ще се опитаме максимално да осигурим подготовката за следващите турнири. Доколко ще можем да попълним целия екип, зависи от финансовите средства, които ще можем да акумулираме. Подготовката започва буквално от утре“, каза още Жеков.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!