Националните олимпийски комитети на балтийските държави отново се обявиха против участието на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж това лято.

"Заедно ние още един път изразяваме нашето несъгласие и неодобрение след решението на Изпълнителния комитет на МОК да разреши на отделни неутрални спортисти с руски и беларуски паспорти да вземат участие на Олимпиадата в Париж през 2024 година", се казва в общо изявление на президентите на олимпийските комитети на Литва, Латвия и Естония.

Писмото е изпратено и до ръководството на Международния олимпийски комитет.

МОК може да позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват на Игрите през юли и август като неутрални спортисти при определени условия. Самите нации няма да бъдат със свои отбори във френската столица заради нахлуването в Украйна.

Спортистите, които могат да бъдат допуснати до участие в Париж, не трябва да имат никакви връзки с руската армия, нито пък активно да подкрепят войната срещу Украйна.

В писмото си, адресирано до президента на МОК Томас Бах, олимпийските комитети на балтийските държави изразиха мнение, че санкциите срещу руските и беларуски спортисти трябва да бъдат по-сериозни.