ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Пълен обрат е претърпяла позицията на САЩ относно вероятността на олимпийските игри в Париж през 2024 г. да бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус под неутрален флаг.

Преди седмица говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обяви, че неутралният флаг дава пълна гаранция, че руските и беларуските състезатели не участват като представители на своите държави. Това мнение беше подкрепено от Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ.

Сега обаче американците са се включили в обединение на 35 държави, които изискват отстраняването на руски и беларуски спортисти в Париж 2024. Сред участниците в коалицията са още Германия и Австралия, съобщава „Ройтерс“.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Вървим в посока, при която няма да има нужда от бойкот на олимпийските игри, тъй като всички страни имат единогласие по казуса“, коментира литовският министър на спорта Юргита Шюгждинене.

Вероятността за бойкот на Олимпиадата в Париж се появи след изявление на Украйна, което беше провокирано от намерението на Международния олимпийски комитет да допусне до участие руски и беларуски спортисти под неутрален флаг.

В подкрепа на украинската позиция веднага се обявиха Полша, Литва, Латвия и Естония. Впоследствие олимпийските комитети на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Ислания излязоха с обща декларация, призоваваща за недопускането на руснаци и беларуси под никаква форма на олимпийските игри.

Припомняме, че вече почти една година спортистите от Русия и Беларус са отстранени от международни състезания. Причината за това е започнатата от руската армия военна инвазия на територията на Украйна, а това стана с беларуска помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК